Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Regeringen bidragsbluffar

"10 miljoner kronor blir mycket kultur" hävdar kulturminister Alice Bah Kuhnke. Men hennes statsbidrag motsvarar bara 1 krona och 75 öre per dagisbarn och månad.Foto: Lisa Mattisson Exp
Bostadsminister Mehmet Kaplans upprustningsbidrag till miljonprogramsbostäder ska bara gå till renoveringar som annars inte blivit av. Men hur avgör man det. Resultatet blir rena bidragslotteriet!Foto: Anna Svanberg

Regeringen vill allt mer detaljstyra kommunerna med olika sorters statsbidrag.

En del av satsningarna är rent symboliska och kan klassificeras som falsk marknadsföring.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ulla Andersson är Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, och numera stolt över att V och regeringen uppfunnit ett nytt statsbidrag i budgeten – 250 miljoner kronor till fritidshemmen.

"Det är en viktig välfärdsreform" säger Andersson och hänvisar till att personaltätheten ska öka.

Hur det sedan blir i den kommunala verkligheten återstår dock att se. 250 miljoner är i sammanhanget en av alla dessa droppar i statsbidragshavet. 444 395 barn är nu inskrivna på fritids och statsbidraget motsvarar då 46 kronor per barn och månad. Om kommunerna tycker som Andersson – att de 46 kronorna är en så oerhört viktig välfärdsreform – kan de höja fritidsavgifterna.

I bland marknadsförs sänkta statsbidrag som höjda.

"Skapande skola" är ett statligt kulturbidrag som administreras av Kulturrådet. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har lovat att det ska höjas med 10 miljoner kronor då även förskolor ska kunna ta del av dropparna från regeringen. "10 miljoner kronor blir mycket kultur" lovade kulturministern i våras. Jag förstår att Alice Bah Kuhnke är i behov av konkreta arbetsuppgifter och vill framstå som alla goda gåvors givare.

Förra året gick 485 721 barn på dagis. Statsbidraget motsvarar då 1 krona och 75 öre per dagisbarn och månad. Mycket kultur? Tja, kanske en ny krita?

Nu blir det i bidragsverkligheten högre för de förskolor som välsignas av bidragsbyråkraterna. Alla får nämligen inte ta del av Kultur i skolan – man måste ansöka – och därför finns risken att små kommuner som inte har kompetenta bidragsjägare går miste om pengarna.

Det är faktiskt en orättvis bidragskultur, Bah Kuhnke. Fast det sysselsätter ju förstås en del bidragsbyråkrater på Kulturrådet. Kostnaden för att dela ut 181 miljoner kronor 2014 var 3,7 miljoner.

Men nu ska bidraget Kultur i skolan, enligt regeringen, sänkas till 173 miljoner 2015. Bah Kuhnkes kultursatsning var alltså en minskning på 8 miljoner. Dessutom kan det av rena kompetensskäl bli svårt att genomföra Kultur i skolan på dagis. Var fjärde anställd i förskolan saknar i dag förskollärarutbildning eller gymnasieutbildning för att arbeta med barn.

Ett annat märkligt statsbidrag är det "upprustningsbidrag" på en miljard kronor till privata och kommunala ägare av miljonprogramsfastigheter, som bostadsminister Mehmet Kaplan har lanserat. SABO – allmännyttans intresseorganisation – har dock uppskattat renoveringsnotan till hela 275 miljarder kronor.

Men Kaplans miljardgåva ska enbart gå till "renoveringar som annars inte skulle ha blivit av". Hur nu någon ska kunna göra en rättvis bedömning utifrån detta kriterium. Här har vi rena rama bidragslotteriet!

Alliansregeringen införde naturligtvis också sina märkliga statsbidrag.

Hyresgarantin är ett rejält fiasko. Tanken var att kommunerna med 5 000 kronor i bidrag för varje lägenhet som kommunen gick i borgen för skulle leda till fler förstahandskontrakt för personer med låga inkomster. Alliansen räknade med 20 000 kontrakt om året. Under 2014 var antalet hyresgarantier blott 179 stycken. Och av landets 290 kommuner var det i fjol bara 16 som använde bidraget.

Trots att bidraget har totalfloppat tänker den rödgröna regeringen behålla det. Staten vill ju så gärna försöka detaljstyra de stackars kommunpolitikerna.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.