Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Polisen ska inte värna ordningsvakterna

Polisen måste sluta fungera som ordningsvakternas värn. Myndigheten måste ta vittnen på allvar och ge korrekt information.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En ordningsvakt dunkar en nioårings huvud i stengolvet på Malmö centralstation.

Det omskakande filmklippet har vid det här laget setts av bortåt en halv miljon personer.

Övervakningssamhället kopplar ett allt starkare grepp om oss. Det är en allvarlig utveckling. Hur ska vi någonsin kunna freda den personliga integriteten när tekniken blir allt mer avancerad?

Men en positiv utveckling är att vi kan använda oss av samma teknik för att övervaka övervakarna. Det statliga våldsmonopolet - polisen - kan inte lika enkelt som tidigare komma undan när man går över gränserna för sina befogenheter. Och testosteronstinna ordningsvakter som använder sig av övervåld lever numera farligt.

Med en smart telefon i snart varje svensks ficka är det inte längre fritt, som förr, att ta chansen att "banka skiten" ur någon jobbig typ.

Nioåringen och hans ett par år äldre kamrat hade rymt från ett HVB-hem och tjuvåkt på ett tåg. Det sägs att nioåringen ska ha spottats och bitits. Ett vittne på centralstationen filmar med mobilen:

Stor vakt grenslar liten pojke. Stor, stark ordningsvakt håller för pojkens mun och dunkar hans huvud i golvet. Liten pojke ser ut att kippa efter andan. Han gråter och kvider fram en muslimsk bön som uttalas när man upplever att slutet är nära.

Sedan kliver informationsdirektören Lars Förstell vid Skånepolisen in i handlingen. Och nu ska märkliga ting hända: Han säger först att det inte finns anledning att gå vidare med ärendet: "Det är inte så att våldet överskrider... alltså ofta kan sådant på bild se mer anmärkningsvärt ut än vad det är."

Sedan tvärvänder polisen, fallet ska utredas. Inget i sak har förändrats, men polisanmälningar har inkommit från en - med rätta - upprörd allmänhet.

Till Aftonbladet säger ändå informationsdirektör Förstell att: "Det som syns på filmen är inget övergrepp. Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra."


För att sammanfatta: Först var det inget polisärende. Sedan blev det ett polisärende, trots att det egentligen inte behöver vara det eftersom inga övergrepp har skett! Skånepolisen har en informationsdirektör som uttalar sig i skuldfrågan. Det framstår varken som speciellt professionellt eller rättssäkert.

En trasig liten pojke som inte pratar svenska är nu återförd till sitt behandlingshem. Och är förmodligen väldigt ensam just nu med sina hemska upplevelser.

Den store, starke ordningsvakt som dunkade barnets huvud i stengolvet kände sig i alla fall så kränkt att han polisanmälde nioåringen för våld mot tjänsteman. Fast anmälan kommer inte att utredas med hänvisning till barnets ålder, meddelade Skånepolisen. Kan vi verkligen vara säkra på det?

Arbetsmiljön är tuff för många ordningsvakter. De möts ständigt av misstänksamma blickar. De får utstå slag, spott och grova förolämpningar som skulle få en porrfilmsproducent att rodna.

Jag har ett par vänner som är fantastiska och omdömesgilla ordningsvakter. Känner du också någon? Ge honom eller henne en kram nästa gång ni ses! För det är ett jobb där man extremt sällan får någon uppskattning.

Samtidigt är vi många som bär på personliga erfarenheter av att ha utsatts för övervåld av ordningsvakter och som kommer till slutsatsen att rötäggen definitivt är överrepresenterade inom kåren.

Polisen måste sluta fungera som ordningsvakternas värn. Myndigheten måste ta vittnesuppgifter på allvar och ge korrekt information. Det gäller inte minst informationsdirektörer.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.