Eric Erfors

Per Bolund vågar inte röra avdragen själv

Publicerad

Ladorna är varken tomma hos staten eller hos de svenskar som belånat sig till skorstenen. Fastigheter har ju också ett värde.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den omdebatterade bolånebomben behöver inte utgöra ett akut finansiellt problem. Den tesen drivs av några nationalekonomer - ledda av Peter Englund, professor i finansiell ekonomi - i årets rapport från SNS Konjunkturråd. De påpekar att om hushållen får ekonomiska problem slutar de inte betala på sina bolån. Hushållen drar i stället ned på sin konsumtion av varor och tjänster. Och är den privatekonomiska krisen utbredd påverkar det i sin tur tillväxten.

Sverige brukar få återkommande uppläxningar av EU, IMF och andra utländska recensenter för hushållens skulder. För tjugo år sedan låg skuldsättningen på omkring 90 procent av den disponibla inkomsten. I augusti 2013 hade den växt till omkring 173 procent, konstaterar författarna.


Det går naturligtvis inte att säga vid vilken nivå det blir riktigt samhällsekonomiskt riskabelt. Fastighetsbubblor upptäcks när de spricker. Däremot råder det politisk konsensus om att skuldutvecklingen är ett problem. Våra politiker har dock inte velat göra något utan förlitat sig på att andra institutioner, som Riksbanken och Finansinspektionen, ska göra jobbet.

Riksbanken har nu varit tydlig i sitt besked: Om banken historiskt har sneglat på bolånens utveckling är det i och med nollräntan definitivt slutsneglat. För nu ska det jagas deflationsspöken! Och vips, så landade problemet i famnen hos en miljöpartist, finansmarknadsminister Per Bolund.

 

Bolund förlitar sig å sin sida på de amorteringskrav Finansinspektionen kanske har klara till i sommar. Det tar onekligen sin tid för regleringsbyråkraterna att komma till skott, och det är väl högst sannolikt att svenska folket genast ser till att belåna sig och shoppa bostäder, nya kök eller något annat vitt och fräscht innan amorteringskraven kommer på plats.

I dag behöver ingen bank köra reklamjinglar som Gota Banks gamla "Låna hos oss, låna hos oss". För i låneparadiset Sverige är centralbankens styrränta lika med noll. Och lär så förbli ett bra tag.

När SNS-ekonomerna presenterade sin rapport på torsdagen fanns finansmarknadsministerns närmaste man på plats, statssekreterare Ulf Holm. Han hade lika gärna kunnat stanna kvar på finansdepartementet, för Holm hade absolut inget konkret att säga: Frågorna bereds i regeringskansliet. Det behövs breda samtal.

 

Per Bolund dricker nu kaffe över blockgränsen och inte enbart för att han ingår i en svag minoritetsregering. Politiker brukar hänvisa till behovet av blocköverskridande överenskommelser för att garantera långsiktiga spelregler.

SNS-ekonomerna skriver trots allt ut det recept som kloka ekonomer brukar göra: Det är dags att sänka ränteavdragen. För att denna självklarhet - staten ska inte elda på bolånebrasan - någonsin ska bli verklighet krävs att åtminstone Socialdemokraterna och Moderaterna är med på tåget. Det finns en blytung politisk börda som måste delas när Villaägarna och andra intresseorganisationer laddar bössan.

En avtrappning av ränteavdragen måste också ske långsamt och under många år. Betyder det därmed att en sådan uppgörelse skulle vara långsiktigt hållbar? Nej, det räcker bara att hänvisa till hur förra århundradets skattereform slets sönder av såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar. Politiker kan säga upp sina kontrakt över en natt. Till skillnad från folket med sina höga bolån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag