Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Migrationsverket går på grund med fartyget

Migrationsverket har hyrt in ett kryssningsfartyg som asylboende. Biljetten kostar 290 miljoner kronor om året. Men fartyget saknar en hamn att lägga till i.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag vill utfärda en varning för sjösjuka. Det gungar rejält i denna historia med Migrationsverket vid rodret.

Ett desperat Migrationsverk skrev ett avtal med Floating Accomodations Sweden AB som står för 1780 hyttplatser ombord på det jättelika kryssningsfartyget Ocean Gala. Dygnshyran är 800 000 kronor, eller drygt 290 miljoner kronor på ett år.

Det är bara att gratulera företaget till ett möjligt jätteklipp: myndigheten betalar hela kryssningsnotan oavsett om det bor 10 eller 1780 personer ombord på fartyget. Om det nu verkligen blir något asylboende på Ocean Gala

"Det är en liten pusselbit, men en viktig sådan för att hitta nya boendeplatser" sade Willis Åberg, avdelningschef vid Migrationsverket, i februari när det blev känt att Ocean Gala skulle komma att lägga till på svenskt vatten.

Men nu har Migrationsverket ångrat sig: "Vi skulle inte ha skrivit det avtalet i dag" säger samme Willis Åberg till SVT.

Under resans gång har det uppstått ett rejält problem. Migrationsverket hade - bokstavligen - inte förankrat sitt jättelika kryssningsfartyg hos den politiska ledningen vid någon kustkommun. Det tycks vara myndighetens signum att strunta i en dialog med berörda kommunpolitiker.

Senaste kommunalråd att bli tagen på sängen är Solnas Pehr Granfalk (M). Han fick ett brev om att Migrationsverket ämnar öppna ett asylboende för 852 personer i Solna. Kommunalrådet fick inte ens reda på var i hans kommun det skulle ligga - med hänvisning till risken för anlagda bränder.

Inte kan väl ens Migrationsverket oroa sig för att kommunalrådet är pyroman på fritiden?

Men åter till Ocean Gala. Härnösand var det första alternativet för fartyget, som när hon byggdes 1982 var världens största kryssningsfartyg. Härnösandspolitikerna sade dock nej. Då ville Floating Accomodations lägga till vid Vivstavarv i Timrå kommun. Där blev det också ett absolut nej från kommunledningen.

Nu har Ocean Gala faktiskt lagt till i Utansjö hamn i Härnösands kommun. I denna lilla ort finns det 200 bofasta, och en av dem är Lars-Gunnar Hultin, vänsterpartistisk landstingspolitiker: "Det finns redan 150 asylsökande här. Vi klarar inte fler", säger vänsterpartisten till Tidningen Ångermanland.

Asylboende? Migrationsverkets kryssningsfartyg har gått på grund.
Foto: Allie Caulfield/Wikimedia

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) är minst lika upprörd och har polisanmält hamnägaren med hänvisning till att hamnen saknar den ISPS-märkning som krävs för att ta emot utlandsregistrerade fartyg.

Sedan hotar kommunalrådet med det riktigt tunga byråkratiska artilleriet: krav på ny detaljplan och beviljat bygglov för Ocean Gala. Och det är som bekant inte något som levereras med vändande post.

Något asylboende lär det därför inte bli. För enligt Migrationsverket måste Floating Accomodations ha öppnat flyktingboendet senast den 3 juli, annars upphör avtalet att gälla.

Ocean Gala får lätta ankar från det svårnavigerade svenska flyktingmottagandet. Ansvaret faller tungt på Migrationsverket som inte har brytt sig om att få med sig aktuella kommuner ombord på båten. En inte alltför vågad gissning är att Floating Accomodations filar på en rejäl stämning.


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.