Vår Gud, vår Gud, varför har du övergivit Svenska kyrkan?, skriver Eric Erfors.
Vår Gud, vår Gud, varför har du övergivit Svenska kyrkan?, skriver Eric Erfors.
Eric Erfors

Låt oss be en bön för Svenska kyrkan

Publicerad

Svenska kyrkan behöver en bön. Låt oss bedja:

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vår Gud, vår Gud, varför har du övergivit Svenska kyrkan? Vi ropar förtvivlat, men du är långt borta.

Hjälp oss förbli vid vår tro att korset är en symbol för kärlek och tolerans. Hjälp Svenska kyrkan att inte glömma att kristna förföljs och mördas av människor under en falsk koranflagg. Och hjälp oss se en brutal verklighet med ett religionskrig inom islam som skördar många människoliv.

Herre, vi är blott människor och ibland gör vi fel. Miljoner av Svenska kyrkans medlemmar förstår inte varför en präst - tillika en av kyrkans högsta tjänstemän - tycker att det är fel att kristna bär ett kors.

Men kanske kristna kan bära en ring i näsan utan att tillrättavisas av prästerskapet?

Herre, förlåt Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg ty han vet inte vad han gör när han på Facebook predikar om att uppmaningen att bära ett kors "känns uppviglande och okristligt i de motsättningar som redan råder."

"Herre, rädda mig från mina fiender, jag flyr till dig." (Psaltaren 143:9)

Hjälp oss att inte misstänkliggöra alla de människor som med korset vill visa solidaritet med såväl kristna som andra utsatta grupper. Led oss rätt på vägen så att även Svenska kyrkans anställda följer den religionsöverskridande gyllene regeln om att "allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det ska ni också göra för dem." I stället för att ständigt peka finger och medvetet missförstå andra präster.

Herre, förlåt också de anställda i Svenska kyrkan i utlandet som har missbrukat medlemmarnas pengar. De som har åkt världen över på nöjesresor. Men kallat dem "tjänsteresor". De som med kyrkans medel i onödan har bott på femstjärniga lyxhotell, och de som har bedragit andra skattemyndigeter genom att betala ut svarta löner. Svenska kyrkan kan inte tjäna både Gud och Mammon.

Herre, förlåt också alla dessa partipolitiska kyrkopolitiker som förnekar att Svenska kyrkan sedan millennieskiftet är skild från staten. De som vill partipolitisera Guds ord. Svenska kyrkan påstår på sin hemsida att dess politiska ställningstaganden utgår i från "hur Jesus handlade och inte från ett partis program".

Förlåt vår ärkebiskop, Antje Jackelén. Trots att detta påstående strider med åttonde budet om att inte ljuga.

Våra medlemmar frågar sig varför tidigare LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin (S) nödvändigtvis ska vara 1:a vice ordförande i kyrkostyrelsen. Eller att heltidsanställda politiker som Olle Burell, skolborgarråd (S) i Stockholm, ska leda vår folkkyrka.

Herre, du rannsakar oss, och känner vår kyrka. Du vet att vår kyrka på många håll i Sverige brottas med svåra arbetsmiljöproblem. Du vet att i ett antal församlingar finns det svåra ledningsproblem och att mobbningen är utbredd i strid med Kristus kärleksbudskap.

Vår Gud, vår Gud, varför har du övergivit Svenska kyrkan? Vi befinner oss i en existentiell kris och med en stor medlemsflykt. I världens kanske mest sekulariserade land är vi på väg att bli en sekulär förening bland alla andra.

 

Och förlåt oss, Fader. Svenska kyrkan faller aningslöst för efterfrågan när bröllopsparen tycker att prästen talar alldeles för mycket om Gud. Amen.

(Denna bön har ännu inte MBL-förhandlats eller granskats av politikerna i kyrkostyrelsen.)

 

Läs också:

10 budord för kyrkopolitiker

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag