Eric Erfors

Kristna homofober bör också förlora bidragen

Om Ebba Busch Thor går i bräschen för att skrota statsbidragen även till kristna samfund är hon tuff på riktigt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Scenen i Almedalen är bildsatt med ett jättelikt, stiliserat porträtt av Kristdemokraternas nya partiledare. Tankarna går till en amerikansk valrörelse och det inbjuder förstås till det gamla vänstermuttrandet om att Sverige har fått sin första Teapartyledare.

Ebba Busch Thor är definitivt en helt annan politikertyp än sin företrädare.


Göran Hägglund var, på sitt sätt, alldeles för snäll för sitt parti. När han talade om tuffare tag i kriminalpolitiken ville budskapet inte riktigt sätta sig; det var ju den vänlige, humoristiske Göran som talade på scenen. En välmenande socialliberal som inte riktigt kunde bära upp KD-kostymen.

Ebba Busch Thor vill - och har betydligt större chanser att - framstå som tuff och tydlig. Hon har tydligt deklarerat att KD är ett högerparti. Och hon har redan hunnit visa internt var skåpet ska stå genom att kicka partiets gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, och ersätta henne med vapendragaren Andreas Carlsson.

Busch Thor vill således vara tuff i sitt premiärtal och väljer att plocka fram en hel arsenal av åtgärder mot rekrytering av svenska IS-terrorister, i stället för att lägga all energi i KD:s gamla favoritgren - vårdnadsbidraget. Ja, KD-ledaren vill till och med skicka Jas-plan till kriget mot IS.

Jo, det är välkommet att KD-ledaren bidrar till att sätta fokus på de allvarliga problemen med svenska jihadister. Här är ett område där den svenska naiviteten tillåtits härja fritt. Här finns fortfarande en utbredd politisk beröringsskräck inför risken att stämplas som islamofob och sverigedemokrat.

Men delar av KD:s åtgärdspaketet är mer av symbolpolitisk natur och några är principiellt förkastliga. Beslagtagna pass stoppar i praktiken knappast några hjärntvättade terrorsvenskar från att resa. Kan man flyktingssmuggla kan man terroristsmuggla.


Busch Thors förslag om ”uteslutningsförelägganden” - där misstänkta svenska terrorister tillfälligt ska stoppas från återinresa till Sverige - undergräver hela medborgarskapstanken. Dessutom bör vi inte vältra över våra problem på något annat land.

Sen är det bara att konstatera: Sent ska KD-syndaren vakna! Busch Thor vill dra in de offentliga bidragen till organisationer och religiösa samfund som främjar och legitimerar våldsbejakande extremism.

Vilket parti med pingstvänner i spetsen har då ständigt stått på barrikaderna för ännu mer skattepengar till religiösa samfund? Jo, just det, Kristdemokraterna.

Och på så sätt har ytterligare miljoner kunnat fördelas till islamistiska extremister. Även olika fundamentalistiska kristna samfund har fått sin beskärda del av kakan och med skattemedel sponsrats i sitt arbete för att diskriminera kvinnor och homosexuella.


Hycklerifaktorn är dessutom rekordhög. Det heter nämligen att statsbidrag endast får lämnas till trossamfund som bidrar till "att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar".

Att i sammanhanget ge grönt kort till kristen extremism och bara tala om muslimsk är direkt motbjudande. Religionsfrihet måste också innebära att de religiösa samfunden står fria från staten.

Om Ebba Busch Thor går i bräschen för att skrota statsbidragen till samtliga trossamfund är hon tuff på riktigt.


Läs också:

Vänstern har släppt kampen mot religiöst förtryck – till Ebba Busch Thor.