Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Eric Erfors

Kört för Grekland - EU måste ha beredskap

Publicerad

Beslutet om en grekisk statsbankrutt kommer att ske i god demokratisk ordning via ett allmänt val.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag skulle eurozonens finansministrar ha träffats i Bryssel för ännu ett krismöte. Men det är, typiskt nog, uppskjutet.

Frågan Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och de andra ställer sig är: vad är egentligen det grekiska parlamentets ja i söndags till det senaste sparpaketet värt?

Beskedet om att det i april ska hållas parlamentsval kommer dramatiskt att förändra den politiska kartan. Och därför kräver EU att partiledarna i dagens regering ska lämna skriftliga garantier på att trojkans åtstramningsplan fullföljs efter valet. Men Antonis Samaras från Ny demokrati vill inte skriva på något papper, och har dessutom sagt att han vill omförhandla avtalet.

Vi bör ha full förståelse för detta; varje nytt parlament har rätt att tillsätta den regering man kan få ihop. Vill en ny regering bryta tidigare avtal så handlar det om folkviljan omsatt i praktisk handling.

Men det är svårare att förstå varför den grekiska regeringen väljer att på ruinens brant utlysa val nu i april. Den djupa folkliga misstron mot den politiska eliten lär innebära att de ännu mindre ansvarstagande extremistpartierna till vänster och höger belönas av väljarna. Wolfgang Schäuble kan fundera på hur besparingsviljan är hos, säg, en regering bestående av kommunister i KKE och radikala socialister i SYRIZA.

 

Det är bara att läsa opinionsmätningarna: Socialistpartiet och Giorgos Papandreou är nu nere på 8 procent. Det vill säga samma parti som vann regeringsmakten 2009 på löften om att ett stort stimulanspaket skulle rädda ekonomin. Ja, vi vet hur det gick med den saken.

Allt talar för att grekerna kommer att proteströsta fram ett politiskt kaos. Men omvärlden måste naturligtvis respektera det grekiska folkets rätt att rösta sig till statsbankrutt.

 

Utan nödvändig politisk stabilitet kommer det fria fallet i ekonomin att eskalera, vilket i sin tur kräver ännu större låneåtaganden från IMF och EU. Omvärldens skattebetalare börjar dock tröttna, samtidigt som grekerna är på väg att förlora ett tungt förhandlingsargument: utan stöd kan krisen smitta till andra länder.

Faran är förstås långt ifrån över, men det ser något stabilare ut för Spanien och Italien. ECB:s krislån till europeiska banker hjälper till. Europakten innebar lite doping för det politiska självförtroendet, och tron på musklerna i EU:s krisfonder har stärkts.

Skulle det gå åt pipan med Grekland, "så är vi bättre förberedda än för två år sedan", konstaterade Wolfgang Schäuble - EU:s mäktigaste finansminister - i veckan. Översatt till mindre diplomatisk svenska: vi ser konkursen som ett realistiskt alternativ.

 

Man kan naturligtvis säga att med så kallade "frivilliga" nedskrivningar och en statsskuld på 160 procent av BNP så är Grekland i praktiken redan statsbankrutt. Men i maj, när det politiska kaoset är ett faktum och när det franska presidentvalet är avklarat, så lär euroländerna och ECB tvingas acceptera att Grekland valt att försätta sig i fullständig konkurs och lämna euron.

Konsekvenserna är oöverblickbara, och EU måste ha beredskap för att pumpa in miljarder i bistånd. Vem tar annars notan för cancermedicinen till sjuka barn?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag