Eric Erfors

Kan Finland sälja
vin, kan Sverige

Det är färdigjäst bland vinodlarna. Och korkarna är på väg att släppa av ilska.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De har trampat på i åratal och väntat på besked från regeringen: Ska Sverige fortsätta att vara det enda EU-land som inte tillåter gårdsförsäljning? Eller ska även svenska vinproducenter kunna få sälja en flaska till besökare?

I helgen höll branschorganisationen Svenska vinodlare årsmöte i Åhus och där beslöt man att testa lite civil olydnad. Under en dag i maj ska några vingårdar trotsa förbudet och sälja vin, fast först ska jurister utreda de rättsliga påföljderna.

Vi kan väl lugna vinodlarna med att det lär handla om några dagsböter, och samtidigt konstatera att när svenskar revolterar mot överheten går det städat till.

För lek med tanken: Hur hade franska vinodlare agerat om de hade upplevt sig totalt bortglömda? Med ett litet remissvar?

Gårdsförsäljning är egentligen inte någon större politisk fråga. Den berör ett par hundra vinodlare i landet och försäljningsvolymerna är marginella. Men nu handlar det ju om alkoholpolitik, gubevars, och då inträder den stora svenska beslutsångesten. I detta läge säger den politiska ryggmärgsreflexen: utred!

I mars 2009 kom en utredning av Anita Werner. Hon fastslog att gårdsförsäljning stred mot EU-fördraget och att Systembolagets monopol var hotat. Tunga EU-experter underkände dock hennes analys. I december 2010 kom därför en ny utredning, av Lotty Nordling, som gav ett tekniskt förslag på hur gårdsförsäljningen kan fungera med EU-rätten.

För vissa politiker är det en bekväm nödutgång att kunna skrämmas med EU, och det fasanfulla byråkratvälde som kommer att krossa vårt älskade systembolag.


Men sitt lugnt i EU-stormen. Finland har liksom Sverige ett statligt detaljhandelsmonopol, Alko, och har sedan EU-inträdet 1995 kunnat bedriva gårdsförsäljning. Kan Finland, kan Sverige. Ingen har, trots allt utredande, kunnat leverera ett sakligt argument mot detta faktum.

Sedan har den politiska farsen nått nya promillenivåer.

Folkpartiet sa på sitt landsmöte nej till gårdsförsäljning. Samtidigt vill FP att Systembolaget ska leverera svenskt vin direkt hem till konsumenterna. Den som tycker att FP uppträder motsägelsefullt har alldeles rätt.

Dessutom rattar folkpartisten Carl B Hamilton kravet på hemkörning. Vilket kan bero på att han sitter i Systembolagets styrelse och ser hur privata vinleverantörer tar dessa marknadsandelar.


Centern å sin sida leder hejarklacken för gårdsförsäljning då det skulle skapa jobb på landsbygden. Men partiet är mot Systembolagets hemkörning och alla chaufförsjobb som skapas. Partiets vice ordförande Anders W Jonsson har varnat för ett "budande av Explorerflaskor till grovt alkoholiserade." Den som tycker att Centern uppträder motsägelsefullt har också alldeles rätt.

Kristdemokraterna accepterar - hör och häpna - numera Systembolagets hemleverans av svenska viner, men är fortfarande fiende till gårdsförsäljning. Folkhälsoministern och kristdemokraten Maria Larsson har haft många år på sig att fundera. Men bli inte förvånad om hon tillsätter ännu en utredning.

Svenska vinodlare funderar nu på att exportera till någon utländsk grossist. Som i sin tur helt lagligt kan leverera flaskan hem till svenska folkets dörrar.

Tänk så korkad alkoholpolitiken kan vara. In vino veritas.