Eric Erfors

Kan Finland sälja
vin, kan Sverige

Publicerad

Det är färdigjäst bland vinodlarna. Och korkarna är på väg att släppa av ilska.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De har trampat på i åratal och väntat på besked från regeringen: Ska Sverige fortsätta att vara det enda EU-land som inte tillåter gårdsförsäljning? Eller ska även svenska vinproducenter kunna få sälja en flaska till besökare?

I helgen höll branschorganisationen Svenska vinodlare årsmöte i Åhus och där beslöt man att testa lite civil olydnad. Under en dag i maj ska några vingårdar trotsa förbudet och sälja vin, fast först ska jurister utreda de rättsliga påföljderna.

Vi kan väl lugna vinodlarna med att det lär handla om några dagsböter, och samtidigt konstatera att när svenskar revolterar mot överheten går det städat till.

För lek med tanken: Hur hade franska vinodlare agerat om de hade upplevt sig totalt bortglömda? Med ett litet remissvar?

Gårdsförsäljning är egentligen inte någon större politisk fråga. Den berör ett par hundra vinodlare i landet och försäljningsvolymerna är marginella. Men nu handlar det ju om alkoholpolitik, gubevars, och då inträder den stora svenska beslutsångesten. I detta läge säger den politiska ryggmärgsreflexen: utred!

I mars 2009 kom en utredning av Anita Werner. Hon fastslog att gårdsförsäljning stred mot EU-fördraget och att Systembolagets monopol var hotat. Tunga EU-experter underkände dock hennes analys. I december 2010 kom därför en ny utredning, av Lotty Nordling, som gav ett tekniskt förslag på hur gårdsförsäljningen kan fungera med EU-rätten.

För vissa politiker är det en bekväm nödutgång att kunna skrämmas med EU, och det fasanfulla byråkratvälde som kommer att krossa vårt älskade systembolag.

 

Men sitt lugnt i EU-stormen. Finland har liksom Sverige ett statligt detaljhandelsmonopol, Alko, och har sedan EU-inträdet 1995 kunnat bedriva gårdsförsäljning. Kan Finland, kan Sverige. Ingen har, trots allt utredande, kunnat leverera ett sakligt argument mot detta faktum.

Sedan har den politiska farsen nått nya promillenivåer.

Folkpartiet sa på sitt landsmöte nej till gårdsförsäljning. Samtidigt vill FP att Systembolaget ska leverera svenskt vin direkt hem till konsumenterna. Den som tycker att FP uppträder motsägelsefullt har alldeles rätt.

Dessutom rattar folkpartisten Carl B Hamilton kravet på hemkörning. Vilket kan bero på att han sitter i Systembolagets styrelse och ser hur privata vinleverantörer tar dessa marknadsandelar.

 

Centern å sin sida leder hejarklacken för gårdsförsäljning då det skulle skapa jobb på landsbygden. Men partiet är mot Systembolagets hemkörning och alla chaufförsjobb som skapas. Partiets vice ordförande Anders W Jonsson har varnat för ett "budande av Explorerflaskor till grovt alkoholiserade." Den som tycker att Centern uppträder motsägelsefullt har också alldeles rätt.

Kristdemokraterna accepterar - hör och häpna - numera Systembolagets hemleverans av svenska viner, men är fortfarande fiende till gårdsförsäljning. Folkhälsoministern och kristdemokraten Maria Larsson har haft många år på sig att fundera. Men bli inte förvånad om hon tillsätter ännu en utredning.

Svenska vinodlare funderar nu på att exportera till någon utländsk grossist. Som i sin tur helt lagligt kan leverera flaskan hem till svenska folkets dörrar.

Tänk så korkad alkoholpolitiken kan vara. In vino veritas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag