Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

Johan Segui kramar men folket får betala

Fotbollsklubbarnas nya giv mot läktarvåldet: Krama en huligan.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

HULIGANISM

Johan Segui är ordförande i AIK Fotboll. Han påstår att han inte känner några supportrar som maskerar sig i samband med lagets matcher.

Ändå har DN:s fotograf fångat honom med fotbollsbyxorna nere. En maskerad supporter-ledare går inför torsdagens derby fram till ordförande Segui. Huliganen lyfter tillfälligt på maskeringen varvid Segui skiner upp i ett stort leende och ger huliganen en kram.

Är detta AIK:s sätt att motverka nya våldsamheter från sin klack? Om bara huliganerna kärleksbombas tillräckligt av ledningen så konverterar de till slut till scouter? Alltid redo att hjälpa någon äldre dam över gatan även om hon skulle vara djurgårdare.

När Segui sedan ska försöka förklara sig för DN blir det mycket kärleksfullt: "Som AIK:are så kramar man alla AIK:are. Jag tror mer på det än att man ska hålla på och kasta sten och bete sig."

Möjligen kunde ordförande Segui ha antagit att en maskerad person med största sannolikhet är betydligt mer benägen att kasta sten än en vanlig omaskerad supporter. Detta kärleks-bombande sanktionerar ju ett icke önskvärt beteende.

I egenskap av aktiebolag har AIK engagerat sig stenhårt mot att de ska få stå för polisnotorna; kampanjen "Gå två betala för tre" var också riktigt kreativ.

Justitieminister Beatrice Ask har inte haft full bollkontroll utan tillsatt utredare efter utredare. Till sist kom hon i alla fall till skott i budgeten: Från och med årsskiftet slipper AIK och andra elitlag som är organiserade i aktiebolagsform att betala för polisbevakningen.

Det betyder att notan skickas till skattebetalarkollektivet och att justitieministern köper sig fri från denna surdeg. Känslan måste vara befriande att under ett valår slippa alla dessa upprörda elitklubbar. Ask kanske dessutom kan räkna med en kram från AIK:s förste kärleks- bombare Johan Segui.

I dag kräver ordnings-lagen att vinstdrivande arrangörer ska betala för den bevakning som krävs. Även polisen är skyldig att följa lagen, men det krävdes ett påpekande från Riks-revisionen för att debiteringen skulle komma i gång på allvar.

Rikspolisstyrelsen gjorde tolkningen att klubbar som bedrevs som idrottsaktiebolag skulle betala, medan övriga slipper. Det är naturligtvis en horribel och godtycklig uppdelning som snedvrider marknaden i denna nöjesbransch. Elitklubbar utan AB är ju också vinst-drivande, går de med för stora förluster kastas de ur högsta serien, enligt branschens eget sanktionssystem.

Det är inte heller rimligt att klubbarna ska tvingas betala för vad som sker långt utanför arenan. Om arrangörerna nekar huliganer inträde och dessa sedan slår sönder en pub, kan ju inte klubben ha bevakningsansvaret.

Däremot borde klubbarna få stå för hela bevakningsnotan inne i arenan och i dess absoluta närhet. Det är ju frestande för varje klubbkassör att minimera antalet dyra ordningsvakter och i stället förlita sig på skatte- finansierade poliser.

Varför ska polisen överhuvudtaget befinna sig inne på Tele 2 Arena? Ansvarig arrangör borde i stället se till att hyra in ordentligt med ordningsvakter. En krog utan tillräckligt många vakter, där det återkommande havererar, kan se sitt utskänkningstillstånd upplösas i sprit. Och tvingas packa ihop.

Men i en annan nöjesbransch - där man kramar huliganer - är det betydligt mer av Peace, Love & Understanding från Beatrice Ask och lagstiftarnas sida.

ledarskribent

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!