Eric Erfors

Jan Björklund går mot strömmen efter brexit

Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Det brukar hävdas att det blivit för mycket Kiviks marknad av Almedalsveckan. Men Jan Björklund visar att han tar Almedalen på allvar genom att tala smart om EU.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag träffar politiker som beklagar sig över att de och partierna kommer i skymundan bland alla intresseorganisationer och företag som tältar i halva Visbys innerstad. Mitt svar brukar vara: Kom ut ur partitälten. Ta det unika tillfället att inför åhörarna och armén av journalister kommunicera något viktigt.

Liberalerna är först ut detta mellanvalsår i Visby, när antalet programpunkter slår ännu ett nytt rekord. Och nog svävar det en brexit-ande över kullerstenarna. Vad händer egentligen med EU nu? Vad blir effekterna för Sverige? Det är två självklara diskussionsämnen under veckan.

Liberalerna är utan konkurrens Sveriges mest EU-positiva parti. Och Jan Björklund lever som han lär genom att presentera partiets åttapunktsprogram ”för ett starkare EU”. För det förtjänar han respekt.

EU-politik är väldigt långt i från att röstmaximera från Almedalsscenen med något utspel om sänkt skatt för pensionärer. Eller någon bidragshöjning till barnfamiljerna.

Jan Björklund har också rätt när han under en pressträff före talet säger att politiska ledare i EU:s medlemsstater tenderar att skylla sina egna tillkortakommanden på EU och Brysselbyråkratin. Minns hur Stefan Löfven skyllde flyktingkrisen på EU innan han till sist insåg att Sverige i längden inte kan ha EU:s mest liberala asylregler.

EU-samarbetet är naturligtvis inte felfritt, men det finns områden där Sverige borde engagera sig betydligt mer.

Björklund är med rätta självkritisk när han beklagar att alliansregeringen inte såg till att Sverige kom med i EU:s bankunion, det slags politiska försäkringsbolag som ska mildra och förebygga effekterna av nästa stora finanskris. För 2008 års kris var inte världshistoriens sista. Det är något vi kan vara säkra på.

Det är värt att notera att trots att alliansregeringen smet från denna ödesfråga för europeiska banker har Fredrik Reinfeldt blivit ”seniorrådgivare” hos bankjätten Bank of America Merril Lynch. Möjligen har seniorrådgivaren insett sitt misstag i dag.

Sverige och Storbritannien är de enda EU-länder som i dag står helt utanför bankunionen. Och snart är vi alldeles ensamma i vårt utanförskap om inte Stefan Löfven och hans regering sätter fart. Svenska banker är dessutom väldigt stora i relation till vår bnp.

Björklund uppvisar dock en optimism som gränsar till naivitet när han tycker att regeringen i utanförskapslandet ska lobba i EU för att den europeiska bankmyndigheten, EBA, - som måste flyttas från London - ska placeras i Stockholm.

När nu platsen i FN:s säkerhetsråd är i hamn kanske regeringen kan värma upp sitt i dag ljumma EU-engagemang. Det faktum att Löfven har utsett en särskild EU-minister, Ann Linde, tyder i alla fall på en viss krisinsikt.


Läs också:

EU måste börja lyssna på sina kritiker


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor