Eric Erfors

Jag anklagar dig, Filippa Reinfeldt

Publicerad

Det pågår en tortyr av gamla och dementa människor i akutsjukvården.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag anklagar dig, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt och vill säga, som i J'accuse, att din "stjärna som hittills strålat med ovansklig (Instagram)glans, nu hotas av den nesligaste, den mest outplåniga bland fläckar."

Överbeläggningarna vid sjukhusen i Stockholms läns landsting är livsfarliga.

Jag anklagar dig, verkställande direktör Stefan Jacobson vid landstingsägda Danderyds sjukhus, för att du systematiskt sätter patientsäkerheten ur spel och misslyckas med att organisera flödena på din akut.

Min 83-åriga mamma är dement med en minneshorisont på några minuter, och har hjärtflimmer. Hennes krampanfall är möjligen epileptiska. Hon sitter i rullstol på grund av en smärtsam muskelsjukdom, Lisa Welander. Och har kateter.

Läkaren på hennes äldreboende fann att natriumvärdena var väldigt låga. Det innebär risker för nya krampattacker. En kontakt togs med läkare vid Danderyds sjukhus som beordrade omedelbar inläggning och kontrollerad dosering av natriumdropp. Så skrevs en noggrann remiss.

I ambulansen började resan till helvetet.

 

17.00. Det är kaotiskt på akuten. Ingen kan säga något om när hon ska få träffa en läkare. Ingen handsprit finns i sikte. "Vi följer rigorösa hygienrutiner", lovade annars sjukhusets överläkare i Ekot i höstas.

 

20.42. Min älskade 83-åriga, sköra, dementa, förvirrade och skräckslagna mamma får till sist, efter tre timmar och fyrtiotvå minuter, träffa en läkare. Då har hon maniskt rabblat sitt personnummer, trott att hon ska brinna inne, krampaktigt hållit min hand och ropat efter hjälp.

 

21.20. Det dröjer fyra timmar och tjugo minuter tills hon får det saltdropp hon så akut behöver. Hon skakar och gråter. Sjukhuset är fullbelagt så vi måste fortsätta vänta.

 

23.04. Jag hjälper att lyfta min mamma från britsen till en sjuksäng på avdelning 92. Utanför receptionen hänger en klämkäck affisch med rubriken. "Din åsikt om vården behövs". Förnedringen är total.

 

01.02. Mamma somnar, provisoriskt placerad i ett behandlingsrum. Jag har varit tvungen att påminna personalen om hennes fulla kateter.

 

Min mamma borde naturligtvis ha fått sitt natriumdropp vid ankomst. Hon borde med den tydliga remissen genast ha placerats på en vårdavdelning. Så säger sunt förnuft. Och så säger den omfattande forskning som finns när det gäller multisjuka äldre: De måste läggas in direkt!

Det är inte första gången min mamma utsätts för vidrig behandling. För ett och ett halvt år sedan tvingades hon vänta fem timmar (!) på akuten vid Visby lasarett. Jag anmälde givetvis vanvården, men fick bara ett nonchalant nonsenssvar.

 

Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har efter ett antal oanmälda inspektioner riktat stenhård kritik mot Danderyds sjukhus. Överbeläggningar har accepterats som ett normaltillstånd. Hur många patienter som avlidit under senare år till följd av detta är omöjligt att säga. Två dödsfall har rönt stor uppmärksamhet, men vanvårdar man gamla multisjuka människor på akuten så förkortas också deras överlevnadschanser.

Jag anklagar er, landstingsråd i hela vårt land, för systematisk vanvård av våra äldre på era akutmottagningar. Jag tänker på ett oräkneligt antal anonyma multisjuka människor i förtvivlans köer, och som dessutom ofta saknar en anhörig vid sin sida som slåss för rätten till vård och värdighet.

I en kort stund av klarhet där på britsen sa min älskade mamma: "Eric, skriv i Expressen hur man misshandlar gamla i Sverige."

För att citera Émile Zola: Min ljungande protest är endast ett skri ur djupet af min själ.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag