Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Inget himmelrike i kyrkans värld

Nu tändas tusen juleljus på Sveriges sämsta arbetsplats, Svenska kyrkan.

Då är det dags att plocka fram Bibeln, Kol 3:13:

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Ha fördrag med varandra och var överseende om ni har något att förebrå någon. Liksom Herren har förlåtit er skall också ni förlåta."


Tidningen Lag & Avtal har gått igenom statistiken och funnit att sedan januari 2010 har 70 arbetsplatskonflikter blivit så heta att de hamnat hos Arbetsmiljöverket. Interna kyrkobråk toppar värstinglistan med 15 ärenden. Visserligen har statistiken blåsts upp av en stenhård strid i Skanör-Falsterbo, men samtidigt har svenska församlingar betydligt färre anställda än tvåan, vården.

Det hände sig att Henric Nilsson sökte och fick tjänsten som kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling. Det skulle han aldrig ha gjort. Ty den präst som själv såg sig som självklar och lovad jobbet, Thomas Ekelund, tog strid via kyrkopolitiken. Han lyckades bli vald till ordförande i kyrkofullmäktige.

Och som han tog strid: Kontraktsprosten i stiftet anmälde Ekelund för att driva besluten i kyrkorådet med avsikten "att med alla medel" se till att "komminister Eklund blir kyrkoherde efter att kyrkoherde Henric Nilson drivits eller mobbats bort."

Ekelund kan nu titulera sig kyrkoherde.


Vi böjer inte bara våra huvuden i bänkraderna utan ruskar dem också inför detta smutsiga kyrkopolitiska maktspel och tänker på: 1. Pet: 5:3-4:

"Uppträd inte som herrar över dem som kommit på er lott, utan var föredömen för hjorden."

Lilla Skanör-Falsterbo församling har nu utdömts ett vite på hela 600 000 kronor om inte arbetsmiljön förbättras.

På ett sätt illustrerar denna konflikt en av orsakerna till Svenska kyrkans arbetsmiljöproblem: alldeles för mycket politik och för lite exegetik, bibelvetenskap.

Den politiska överbyggnaden är gigantisk. Kyrkan har 22 000 anställda samtidigt som man har 36 000 förtroendevalda. Då det finns ungefär 3000 präster innebär det att det går hela 12 kyrkopolitiker på varje präst.

Att säga att politikerna har medlemmarna bakom sig vore en överdrift. Blott 12 procent fann anledning att rösta i senaste kyrkovalet 2009. Styret lider alltså av ett gigantiskt legitimitetsproblem. Amen.

Kyrkans arbetsmiljöproblem är också väl dokumenterade, och då gäller det inte enbart den före detta statskyrkan. Saco (dit prästerna hör) gjorde för några år sedan en enkät och fann att 15 procent av respondenterna under den senaste femårsperioden hade varit långtidssjukskrivna på grund av utmattningssyndrom, stress eller depression.

Försäkringskassans studie visar att präster - och kvinnliga i synnerhet - toppar statistiken bland de yrkesgrupper som varit sjukskrivna på grund av stress.


Visst, det tar onekligen på krafterna att verka som själasörjare. Sedan varierar naturligtvis arbetsmiljön bland Svenska kyrkans 1800 församlingar: från ett himmelrike till ett arbetsmiljöhelvete. Men sannerligen, sannerligen säger jag eder teologie kandidater, se upp för Skanör-Falsterbo församling!

När vi sitter där i träbänkarna under helgerna bör vi alltså ägna en tanke åt personalens arbetsmiljö. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har nu i alla fall bestämt sig för att dela ut priset till "Årets arbetsgivare". Premiärpristagare blev Täby församling.

Till Sveriges grälsjuka och intrigerande kyrkopolitiker vill jag hänvisa till Matt. 5:43:

"Jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner."