Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

I Sverige sportar vi som i Saudiarabien

Pia Cramling förlorade semifinalen i schack-VM för damer i Sotji.

Schack matt för jämställdheten, skulle jag vilja utbrista.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför i hela världen finns det VM för damer i schack? I schack kan ju alla spelare mötas på lika villkor. Yngre kan spela med äldre. Kvinnor kan tävla med män.

Cramling är en av världens bästa schackspelare. På kvinnorankningen vill säga. I Sverige rankas hon som 27:a bland en massa män. Fast vad är syftet när också schack-Sverige envisas med kvinnoturneringar? Är kvinnor per definition mindre begåvade och mindre lämpade för spelet än män? Jag vägrar faktiskt att tro att så är fallet.

Det kan säkerligen hävdas att det finns en strukturell diskriminering i den mansdominerande schackbranschen. Ändå kan jag inte förstå att debatten uteblir om att schackförbundet fortfarande arrangerar ”Flick-SM”.  För vad blir det egentliga budskapet till alla begåvade schacktjejer? Jo: "Ni tjejer klarar er inte mot killarna, så vi kör en alldeles egen och enklare tävling för er!”

Kungen förblir viktigare än damen. Motsvarande förhållande gäller också vid bridgeborden med sina speciella damtävlingar.

Jag har aldrig hört Gudrun Schyman kritisera de arrangörer och idrottsförbund som kör könssegregerade tävlingar där förutsättningarna för att vinna inte kan härledas till kön. Feministiskt Initiativ vill dock "verka för" att det blir kvinnliga proffsligor inom fotboll och ishockey. På vilket sätt? Skattefinansierade? Och varför struntar FI totalt i handbollen? Vårt kompetenta damlandslag tog faktiskt EM-brons i december.

Vår svenska idrottsrörelse söker gärna speciella statliga jämställdhetsbidrag, men är i grunden fortfarande traditionsbunden och konservativ med sina kvinnoreservat.

Det är förstås naturligt att vi har särskilda herr- och damklasser i kulstötning eller tyngdlyftning. Jag har dock svårt att se hur skillnaderna i muskelmassa mellan könen påverkar förmågan att kasta ut boulekloten. Svenska bouleförbundet är med i Riksidrottsförbundet, RF, och arrangerar sina svenska mästerskap för damer.

De har möjligen kvinnliga bouletävlingar i Saudiarabien också. Men varför detta könsuppdelade trams i den statsunderstödda idrotten? I Sverige år 2015. Ställer RF-ordföranden Karin Mattsson Weiber upp på i SM i boule för kvinnor?

En annan könsuppdelad idrottsgren är bangolf, eller som vi semesterspelare på någon trasig bana brukar kalla det - minigolf. Även Svenska bangolfförbundet är med i RF. De kör särskilda tjejtävlingar. Var det någon från bangolfförbundet som protesterade vid senaste EM mot att det fortfarande finns damklasser?

Kan det bero på att klubban är för tung? Givetvis inte och, jo, jag lovar jag anstränger mig frenetiskt, men kan inte finna ett enda giltigt argument för dessa märkliga könssegregationer.

Sportskytteförbundet hävdar att skytte är "unikt" (tillsammans med några andra få idrotter) eftersom både killar och tjejer "tävlar i samma klass där man deltar på lika villkor".

Sicken PR-bluff. Nyligen avgjordes skytte-SM för damer i Rottne. Maria Hägglund vann. Och i junior-SM för killar segrade Mattias Pettersson.

Jodå. Riksidrottsförbundet har jämställdhetsmål, daterade 2011. I dokumentet fastslås att: "Där så är möjligt ska kvinnor och män, flickor och pojkar i större utsträckning ges förutsättningar att tävla och träna tillsammans."

Sicket hycklande.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.