Eric Erfors

Hyresgästlobbyn mörkar korten

Hyresgästföreningen säger ja till marknadshyror!

Tänk så chockerande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Men detta ja gäller bara nyproducerade hyreslägenheter och kallas för presumtionshyror Och här handlar det om en ren självbevarelsedrift från Hyresgästföreningens sida. För om en marknadsprissättning på nya lägenheter i attraktiva områden inte tilläts existera skulle det enbart byggas bostadsrätter. Och Hyresgästföreningen fick säga bye, bye, till framtida medlemmar.

Presumtionshyran kan förhandlas fram under projekteringstiden och ger byggherren en möjlighet att räkna på lönsamheten i bygget. Dagens lagstiftning medger den här typen av hyressättning under 15 år efter inflyttning.


I praktiken innebär det att kvadratmeterhyran kan vara dubbelt så hög i centrala Stockholm för en ny lägenhet jämfört med grannhusets gamla stilfulla lägenhet med kakelugn. Och allt med Hyresgästföreningens goda minne.

Vi har skäl att vara väldigt tacksamma för Hyresgästföreningens pragmatiska inställning när det gäller nyproduktion. Svenska tillväxtorter är i akut behov av fler hyreslägenheter.

Men annars är det stort sett som vanligt. Även om den så kallade lägesfaktorn i hyressättningen fått en liten större betydelse håller Hyresgästföreningens fast vid sin traditionella affärsidé som stenhård motståndare till alla omreglering av hyresregleringen i det befintliga lägenhetsbeståndet.


Hyresföreningslobbyn har lyckats alldeles utmärkt med att skrämma politikerna. Vem vill bli förknippad med alla de skräckscenarier som brukar målas upp? Det är därför dags att K-märka de få moderater som vågar ta ett av svensk politiks mest förbjudna ord - marknadshyror - i sin mun.

Sannolikheten för att hyresregleringen ändras av regeringen Löfven - trots att det skulle minska bostadsbristen - måste anses vara obefintlig och icke spelbar på vadslagningssajterna.

Ändå satsar Hyresgästföreningen på ännu en i raden av skräckrapporter om de fasansfulla konsekvenserna av marknadshyror. Kanske med syftet att marknadsföra nya ordföranden Marie Linder. Det senaste budet är att hyrorna skull stiga med 63 procent i Stockholms stad. Alltså i paritet med de av Hyresgästföreningen godkända presumtionshyrorna. Fast, hysch, hysch, det bör vi ju inte tala om.


Hyresgästföreningen hävdar att de beställt en "oberoende" analys från Ramhöll management consulting. En av de ledande konsulterna bakom rapporten heter Mariell Juhlin. I mitten av juni tillträder hon som chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Denna partsinlaga är inte mycket att hänga i julgranen. I rapporten erkänner man också att "eventuella nyttigheter" för de grupper som i dagsläget inte bor i befintliga hyresrätter (outsiders) inte har räknats med. En något mer lyckligt lottad outsider är Hyresgästföreningens nya chefsekonom som bor i en svindyr bostadsrätt på Östermalm.

Boverket räknade för ett par år sedan på hyresregleringens skadliga konsekvenser. Och det har många nationalekonomer gjort sedan Assar Lindbecks pionjärarbete från tidigt 1960-tal. Boverket fann att hela 90 procent av bostadsbristen i Stockholm beror på regleringen och att det befintliga beståndet av lägenheter inte utnyttjas optimalt.

Det entoniga tjatet om att "vi måste bygga mer" från bostadsminister Mehmet Kaplan och andra har fått förstahandskontrakt i bostadsdebatten. Medan sanningen - att marknadshyror fixar en del av bostadsbristen - tillhör det mest förbjudna. Hysch, hysch.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.