Det är inte bara SD:s Margareta Larsson som uppbär lön från riksdagen, men skolkar från uppdraget, skriver Eric Erfors.
Det är inte bara SD:s Margareta Larsson som uppbär lön från riksdagen, men skolkar från uppdraget, skriver Eric Erfors.
Eric Erfors

Här är riksdagens värsta skolkare

Publicerad

Det är inte bara SD:s Margareta Larsson som uppbär lön från riksdagen, men skolkar från uppdraget.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Larsson är med sin hundraprocentiga frånvaro i särklass. Hennes lättsinniga inställning till förtroendeuppdraget lägger garanterat sordin på stämningen under söndagsmiddagarna med svärsonen Jimmie Åkesson. Om de har några.

För SD, som i svepande ordalag brukar anklaga invandrare för att vara passiva bidragstagare, blir skolket extra besvärande.

På plats nummer två av riksdagens passiva bidragstagare hamnar nämligen också en sverigedemokrat. Nina Kain har varit frånvarande vid 96 procent av alla voteringar under innevarande riksmöte 2015/16.

 

Vad gör skolkaren Kain hela dagarna? Skriver upprörda Facebookinlägg om det utbredda bidragsfusket i Sverige?

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har försökt förklara skolkandet med "ohälsa". Det är fullt tänkbart att den psykosociala arbetsmiljön i SD:s riksdagsgrupp lämnar en del övrigt att önska. Men samtidigt står det var och en fritt att avsäga sig riksdagsuppdraget. Fast då ryker förstås de där 62 400 kronorna i månaden.

 

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca intar en vanhedrande tredjeplats på skolkarlistan. Hon har varit frånvarande 60 procent av omröstningarna. Därefter kommer socialdemokraten Catharina Bråkenhielm med en frånvarograd på 57 procent.

På plats 15 av 349 återfinns Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Han har uteblivit från var tredje votering. Att vara partisekretare i Sveriges näst största parti är minst ett heltidsjobb och Tobé gör rimligen inte så många knop i riksdagen.

 

Partier som låter sin högsta tjänsteman – partisekreteraren – extraknäcka som riksdagsledamot tar inte riksdagen på fullt allvar. Tobé tar upp en plats från någon annan moderat som kunde ha satsat all tid på riksdagsuppdraget.

Motsvarande gäller för Socialdemokraterna där partisekreteraren Carin Jämtin också har förlänats en riksdagsplats. Hon har missat 30 procent av voteringarna. Jämtin har - tack och lov för henne - inte några betungande riskdagsuppdrag. Hon är suppleant i KU och utrikesutskottet. Hur ofta har hon då synts där? undrar man.

SD vill nu ha en Lex Margareta Larsson: Det är partierna som ska äga riksdagsmandatet i stället för personen. Ledamöter som är obekväma för partietablissemanget ska kunna sparkas. Så kallade "politiska vildar" skulle därmed vara historia.

Antingen har SD reagerat i desperation och spånat fram Lex Margareta Larsson på en fikastund. Och dessutom tröttnat på alla kommunalpolitiska dårfinkar som inte heller kan sparkas.

Eller så avslöjar SD-ledningen sin tvivelaktiga demokratisyn. Om partiet ägde mandatet skulle varje avvikare kunna sparkas. Jimmie Åkesson skulle kunna tysta kritiker med hot om en enkelbiljett från Helgeandsholmen. Partiledningens diktatur vore snart ett faktum.

 

SD får helt enkelt stå sitt kast med placeringen av superskolkarna på valsedeln.

Inget valsystem, eller människa, är perfekt. Politiker med hög frånvaro får förklara sitt beteende för väljarna. För väljarnas självklara rätt till insyn borde vårt parlament sammanställa närvaron på sin hemsida.

Nu har jag i stället hämtat uppgifterna från sajten riksdagsskolket.se. Som i sin tur har hämtat själva rådatan från just riksdagen.se.

 

Förtydligande: Catharina Bråkenhielms (S) omfattande frånvaro från voteringar förklaras av att hon har drabbats av en tung personlig förlust i familjen.

 

Läs också:

Fem enkla tips för en bättre riksdag

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag