Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Grova våldsbrott bör straffas hårdare

Juni, 2006. Blommor till Bobbys begravning.

När grova våldsbrottslingar upplevs åka gräddfil urholkas förtroendet för rättsstaten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag minns hur illa jag mådde under rapporteringen om mordet på Bobby 2006. Det tog mamman och styvpappan en månad att tortera ihjäl en förståndshandikappad tioårig pojke. Många minns nog också sina egna kväljningar.

Nu påminns vi om Bobbys lidande och torterarnas lindriga domar då styvpappan är  misstänkt för barnpornografibrott.

Många minns säkert också att paret faktiskt inte dömdes för mord. De klarade sig undan med grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falskt larm. För denna digra bunt med brottsrubriceringar blev påföljden tio års fängelse. Ja, styvpappan hade dessutom tidigare dömts för en sadistisk våldtäkt.

Men nu lever vi i Sverige och här är inte bara straffen låga för våldsbrottslingar; dessutom ingår en i princip automatisk straffrabatt i form av tvåtredjedelsfrigivning. Bobbys torterare behövde bara tillbringa sex år och åtta månader bakom galler.

Sverige är också ett land med märkliga domar där offren mirakulöst har överlevt.

Malmö tingsrätt dömde nyligen en 20-åring till ett och ett halvt års fängelse där straffrabatt ingick på grund av hans låga ålder. I Sverige betraktas nämligen myndiga människor under 21 som begår grova våldsbrott inte som fullt straffmyndiga.

Vad hade då 20-åringen gjort? 

Den 9 mars dömdes han för grov misshandel av en klasskamrat. Det räckte uppenbarligen inte. Den 29:e uppsökte han klasskamraten på en restaurang och började besinningslöst hugga honom - i huvudet, i armarna, i nacken och i ryggen. Totalt sexton sår. Först bedömdes tillståndet som allvarligt, men lyckligtvis överlevde han den våldsamma knivattacken.

Återigen: Blott ett och ett halvt års fängelse. Sanslöst.

Sedan har vi de aktuella domarna för de fem unga männen bakom restaurangmassakern i Göteborg, där två personer dödades och åtta skottskadades. Domstolen kallade skjutningen "rena massakern" och dömde två av gärningsmännen till livstid. De resterande tre myndiga mördarna slapp livstid - då de vid brottet inte hade fyllt 21 - utan fick 14 års fängelse.

I straffrabattens Sverige lär de 14 åren omvandlas till 9 år och 4 månader. Det ska nämligen till "synnerliga skäl" för att en dömd ska sitta hela tiden ut.

Den dåvarande justitieministern Beatrice Ask drev 2010 igenom en välkommen skärpning av straffen för våldsbrott. Därefter beklagade hon sig högljutt över att domstolarna fortsatte att hålla sig till de lägre delarna av straffskalorna.

Efter valförlusten 2014 är Ask M:s rättspolitiska talesperson. Men hennes krav på hårdare straff och tuffare tag av justitieminister Morgan Johansson ekar ihåligt. De kan i de flesta fall bemötas med en mycket enkel fråga: 

"Varför gjorde du då inte något åt saken under dina åtta år på justitiedepartementet?"

Ja, varför struntade Ask i straffrabatten?

Morgan Johnsson har i alla fall tillsatt en utredning med syftet att skärpa regelverket för villkorlig frigivning. Gott så. När nio år för grova våldsbrottslingar automatiskt blir sex handlar det om falsk marknadsföring.

Den extremt korta tiden i fängelse för Bobbys torterare utmanar fortfarande det allmänna rättsmedvetandet. Folk vägrar tro att det verkligen var möjligt.


Läs också:

Hagamannen ska inte släppas ut i förtid


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor