Eric Erfors

Grattis, Löfven, vi är allra sämst!

Publicerad

Stefan Löfven måste vara nöjd, Sverige liknar allt mer hans drömvärld. Det blir mindre och mindre lönsamt att utbilda sig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett stående tema i valrörelsen från Socialdemokraterna var beskyllningar om att regeringen Reinfeldt hade ökat klyftorna. Och i egenskap av statsminister har Löfven fortsatt med jämlikhetsretoriken och kraven på att inkomstskillnaderna måste minska.

I budgeten har budskapet omsatts i praktisk politik. Den nedre skiktgränsen för 2016 räknas inte upp och 58 000 fler svenskar får därmed betala statlig och progressiv inkomstskatt. Dessutom införs en extra inkomstskatt för den som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

Är det då ändå inte märkligt att Löfven, som älskar att sätta upp märkliga mål som den om EU:s lägsta arbetslöshet, inte satt upp något mål för inkomstfördelningen?

 

Sverige är redan ett av världens mest inkomstutjämnade länder. Vid vilken ginikoefficient har då högskattepolitiken på arbete nått sin fulländning? Under Reinfeldts styre 2013 låg den strax under 0,3. Löfven borde väl kunna klämma i med en halvering till 0,15? Världens högsta marginalskatter måste då bli ännu högre och i Pomperipossaklass. Entreprenörer och innovatörer drivs i landsflykt.

Lika kategoriskt som Löfven predikar att inkomstskillnaderna måste minska, lika kategoriskt säger han nej till låglönejobb. Ty Sverige ska minsann konkurrera med kunskap och kompetens!

I Löfvens slagordsmässiga värld existerar - "självfallet" - aldrig några målkonflikter. Det faktum att akademiker i allmänhet vill ha en avkastning på sin utbildning, det vill säga en inkomstskillnad i förhållande till om de inte hade utbildat sig, är något som inte passar in i denna enkla tankefigur.

Jag har i alla fall aldrig hört honom resonera om hur centralt det är att Sverige i en globaliserad värld måste kunna erbjuda konkurrensmässiga arbetsinkomster efter skatt. Då inkomstutjämning är målet behöver vi väl inte heller bry oss om för låga löner, om bristen på specialistsjuksköterskor och kompetensflykten till Norge?

 

Nu till de goda nyheterna för Löfven, fast dåliga för Sverige. Saco har varnat för att avkastningen på högre utbildning för svenska kvinnor är lägst i hela OECD. Vår utbildningspremie har dessutom minskat från millennieskiftet och från en redan låg nivå, påpekar Saco. Det är samtidigt ett rejält underkännande av ett antal Saco-fackförbunds förhandlingsförmåga.

Och det finns ännu roligare statistisk för statsministern:

Häromdagen kom en sammanställning av aktuell forskning, från stiftelsen Entreprenörskapsforum. Av 23 rika OECD-länder har Sverige den absolut sämsta utbildningspremien. Den uppskattas till lite drygt 4 procent i Sverige, medan motsvarande siffra i Tyskland och Nederländerna är 9,5 respektive 8,2 procent.

I Sverige ska det alltså helst inte löna sig att utbilda sig, men om man ändå har gjort det så ska man akademikerbeskattas. Fast om Sverige ska förbli, eller helst växa som kunskapsnation måste vi i stället öka löneskillnaderna och inkomsterna för högutbildade människor.

Regeringen borde vara skakad. Entreprenörsskapsforum har levererat vad som måste betraktas som en rejäl larmrapport - att det i Sverige lönar sig sämst i hela västvärlden att utbilda sig. Vad säger Löfven?

Och nej, inget mer prat om innovationskatapulter.

 

Läs också:

Löfven låter som en klimatförnekare

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag