Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

Galenskaperna i våra grannländer i Norden

Vi är lika, men samtidigt så in i Norden olika i Norden. Och vi svenskar är beklagligt oengagerade i vad som sker i våra grannländer.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Dags för en liten uppdatering: Hade verkligen en svensk justitieminister, som ska skydda yttrandefriheten, fått sitta kvar när det framkommit att han bränner en dagstidning i protest mot dess journalistisk?

I Norge är det uppenbarligen möjligt. För det är precis vad den nye justitieministern Anders Amundsen från Fremskrittspartiet har gjort med sitt hatobjekt Tønsberg Blad. Att synen på yttrandefrihet är en annan framkom också när norska publicservice-teven NRK tog fram saxen och klippte bort Özz Nûjens uppläxning av norsk rasism hos Skavlan.

Landets nya jämställdhetsminister Solveig Horne har tidigare framfört åsikten att offret också har ett ansvar vid en våldtäkt och vidare beklagat att man läser "homoäventyr" för barn i förskolan. Jo, även denna politiska stjärna tillhör Fremskrittspartiet.

 

Det brukar hävdas att en metod för att desarmera populister är att låta dem få regeringsansvar. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken.

I Finland kom populistpartiet Sannfinländarna inte med i regeringen, men det gjorde det lilla ärkekonservativa kristdemokratiska partiet. Partiledare Päivi Räsänen tycker det är fel att homosexuella lever ut sin sexualitet, och hon är inrikesministern som sagt att Guds ord står över sådana världsliga saker som Finlands lagar: med bibeln i handen kan lagtrots vara okej.

Alltså som att utse en fullfjädrad Greenpeaceaktivist till miljöminister.

Den kristne ministern, som också har flyktingfrågorna på sitt bord, tycker också att Finland i första hand ska ta emot kristna flyktingar då deras "arbetskultur" enligt henne liknar den nordiska. Hur migrationsministern ska kunna förverkliga sin trosdiskriminerande politik är oklart. Bibelförhör vid gränskontrollerna?

En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist. Det är inte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini, men han har ändå skickat sin riksdagsledamot Halla-aho till Europarådet i Strasbourg.

 

En av Europarådets främsta uppgifter är att stärka de mänskliga rättigheterna och här har vi en pyroman som befordrats till brandman. Halla-aho är dömd för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. Och galenskaperna är lika många som sjöarna i Finland: Halla-aho skulle bli glad om ett invandrargäng våldtog en grön riksdagsledamot, "islam är en pedofilreligion" och att råna förbipasserande "kanske rentav är ett genetiskt särdrag hos somalierna".

En annan ökänd bloggpost lyder: "Jag har svårt att hitta ett nedrigare kryp i hela världsalltet än en nordisk socialdemokrat. En särskild slemmig art av dessa reptiler är en svensk socialdemokrat."

Vi är olika i Norden. Jimmie Åkesson flirtar nu med Marine Le Pen och Front National, men skulle verkligen Jussi Halla-aho med sin meritlista fått behålla en riksdagsplats för SD? Nej, det skulle strida med dagens omsminkning av partiet.

Timo Soini uteslöt dock nyligen sin riksdagsledamot James Hirvisaari, också han dömd för hets mot folkgrupp. Hirvisaari hade bjudit in en vän till riksdagen som tackade för inviten med en Hitlerhälsning från riksdagsläktaren.

Det finns uppenbarligen gränser för de politiska galenskaperna. Men de fortsätter att förskjutas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!