Eric Erfors

Galenskaperna i våra grannländer i Norden

Publicerad

Vi är lika, men samtidigt så in i Norden olika i Norden. Och vi svenskar är beklagligt oengagerade i vad som sker i våra grannländer.

Dags för en liten uppdatering: Hade verkligen en svensk justitieminister, som ska skydda yttrandefriheten, fått sitta kvar när det framkommit att han bränner en dagstidning i protest mot dess journalistisk?

I Norge är det uppenbarligen möjligt. För det är precis vad den nye justitieministern Anders Amundsen från Fremskrittspartiet har gjort med sitt hatobjekt Tønsberg Blad. Att synen på yttrandefrihet är en annan framkom också när norska publicservice-teven NRK tog fram saxen och klippte bort Özz Nûjens uppläxning av norsk rasism hos Skavlan.

Landets nya jämställdhetsminister Solveig Horne har tidigare framfört åsikten att offret också har ett ansvar vid en våldtäkt och vidare beklagat att man läser "homoäventyr" för barn i förskolan. Jo, även denna politiska stjärna tillhör Fremskrittspartiet.

 

Det brukar hävdas att en metod för att desarmera populister är att låta dem få regeringsansvar. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken.

I Finland kom populistpartiet Sannfinländarna inte med i regeringen, men det gjorde det lilla ärkekonservativa kristdemokratiska partiet. Partiledare Päivi Räsänen tycker det är fel att homosexuella lever ut sin sexualitet, och hon är inrikesministern som sagt att Guds ord står över sådana världsliga saker som Finlands lagar: med bibeln i handen kan lagtrots vara okej.

Alltså som att utse en fullfjädrad Greenpeaceaktivist till miljöminister.

Den kristne ministern, som också har flyktingfrågorna på sitt bord, tycker också att Finland i första hand ska ta emot kristna flyktingar då deras "arbetskultur" enligt henne liknar den nordiska. Hur migrationsministern ska kunna förverkliga sin trosdiskriminerande politik är oklart. Bibelförhör vid gränskontrollerna?

En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist. Det är inte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini, men han har ändå skickat sin riksdagsledamot Halla-aho till Europarådet i Strasbourg.

 

En av Europarådets främsta uppgifter är att stärka de mänskliga rättigheterna och här har vi en pyroman som befordrats till brandman. Halla-aho är dömd för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. Och galenskaperna är lika många som sjöarna i Finland: Halla-aho skulle bli glad om ett invandrargäng våldtog en grön riksdagsledamot, "islam är en pedofilreligion" och att råna förbipasserande "kanske rentav är ett genetiskt särdrag hos somalierna".

En annan ökänd bloggpost lyder: "Jag har svårt att hitta ett nedrigare kryp i hela världsalltet än en nordisk socialdemokrat. En särskild slemmig art av dessa reptiler är en svensk socialdemokrat."

Vi är olika i Norden. Jimmie Åkesson flirtar nu med Marine Le Pen och Front National, men skulle verkligen Jussi Halla-aho med sin meritlista fått behålla en riksdagsplats för SD? Nej, det skulle strida med dagens omsminkning av partiet.

Timo Soini uteslöt dock nyligen sin riksdagsledamot James Hirvisaari, också han dömd för hets mot folkgrupp. Hirvisaari hade bjudit in en vän till riksdagen som tackade för inviten med en Hitlerhälsning från riksdagsläktaren.

Det finns uppenbarligen gränser för de politiska galenskaperna. Men de fortsätter att förskjutas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag