Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Friskolan som Moderaterna glömde

Det moderatstyrda Täby är ett paradis för friskoleentreprenörer. Men nu tvingas en friskola stänga, och den är så usel att offren borde få skadestånd.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är 36 elever som har gått på Energigymnasiet i Täby som till sist har stängts av Skolinspektionen. En skola som har saknat lärare och där elever fått svetsa på egen hand kan vara en lysande affärsidé för ansvarslösa skolkapitalister. Eleverna blir förstås lurade och lidande.

I denna lilla skolkoncern ingår också ett annat yrkesgymnasium i Upplands Väsby. De båda skolorna har under flera år jagats av Skolinspektionen med sammanlagda viten på 1,4 miljoner kronor.

Skolentreprenören Tomas Ronquist har drivit gymnasierna sedan 2009, men sålde dem i september. Tidningen Mitt i frågade honom då varför han inte hade investerat de 975 000 kronorna i verksamheten, i stället för att plocka ut dem i aktieutdelning. Ronquist svarade: "Det är väldigt lätt att sitta bredvid och tala om hur taskigt det är, men alla egenföretagare förstår nog det där ganska väl."

 

Jag tror att väldigt många egenföretagare aldrig skulle ha tillåtit sina barn gå i Ronquists taskiga skolor - efter att ha läst Skolinspektionens granskningsrapporter. För det anmärkningsvärda är inte att Energigymnasiet har stängts, det anmärkningsvärda är att det har dröjt så länge.

Skolinspektionen konstaterar att verksamheten inte kan anses vara gymnasieutbildning i skollagens mening. Det saknas lärare i de flesta ämnen och eleverna har "uppmanats till självstudier". En del av självstudierna bestod i att svetsa på egen hand. När inspektörerna intervjuade elever framkom att de inte hade en aning om vilka ämnesplaner eller kurser de läste. Lärare hade inte koll på vilka gymnasieprogram som eleverna läste.

En av de lärare - som faktiskt kunde hittas - beklagar sig över att han saknar kompetens för att undervisa elever på lägre grundskolenivå. Han påpekar att flera elever i hans grupp har kunskaper motsvarande grundskolans årskurs 4. Regeringen vill ge alla gymnasieelever högskolebehörighet. Hur vore det att börja med att försöka ge dem gymnasiebehörighet?

 

Enligt hemsidan har Energigymnasiet ett syfte: "Vår grundläggande idé är utbilda elever som behövs i framtidens samhälle."

Tänka sig.

Fast affärsidén var uppenbarligen att erbjuda utbildningar som inte existerade i verkligheten; ett Fairfax University i friskoleparadiset Täby. Det sker nämligen inte någon undervisning alls för eleverna på el- och energiprogrammet de gånger Skolinspektionen hälsar på. Och den "lärare" som ska sysselsätta eleverna med egenstudier har varken arbetslivserfarenhet eller relevanta kunskaper i ämnena. Sedan tillkommer ett extremt besvärande faktum: Detta yrkesgymnasium saknar en ändamålsenlig verkstadslokal för programmet.

Inga riktiga lärare, ingen lokal. Så genialt. Här finns det gott om pengar att spara och tjäna.

Allergiker kan bli svårt sjuka om de väljer fel produkt på ICA, därav den obligatoriska innehållsförteckningen. Elever kan bli lidande hela livet för sina felaktiga skolval. Ett minimikrav i det fria skolvalets Sverige vore därför att det blir obligatoriskt - för såväl kommunala som fristående skolor - att publicera inspektionens rapporter på sin hemsida, samt andra upplysande basfakta som andel behöriga lärare och betygsstatistik.

Hur har detta skolelände kunnat fortgå i Täby? Har kommunen verkligen skött den insyn som skollagen förpliktigar? Jag bara undrar.