Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Fräls oss från hatbidrag, Bah Kuhnke

Jag vill härmed ansöka hos regeringen: Avveckla snarast bidragen till vuxna människors fritidsaktiviteter och religiösa engagemang, skriver Eric Erfors.
Foto: Pelle T Nilsson.

Bidragsminister Alice Bah Kuhnke vill skärpa kraven för bidrag till organisationer och religiösa samfund. Bocken har plötsligt blivit trädgårdsmästare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bah Kuhnke var - innan hon blev medlem i Miljöpartiet och kulturminister - generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF. Myndigheten är en stor bidragsutbetalare till alla möjliga - och omöjliga - organisationer.

I egenskap av demokratiminister tar Bah Kuhnke till orda på DN-debatt: Bidragsmottagarnas "värdegrund" ska granskas tuffare. Skattepengar ska inte användas "till att organisera hatretorik och ökad polarisering."

Här syftar demokratiministern troligen på den debatt som uppstod efter Barbaros Leylanis hatretorik på Sergels torg: "Död åt armeniska hundar." Han var då vice ordförande i Turkiska riksförbundet som cashar in drygt en halv miljon kronor om året. MUCF ansvarar också för "organisationsbidrag för etniska organisationer".

Varför ska vuxnas människors intresseklubbar skattefinansieras? Det finns ju medlemsavgifter och donationer.

Men i stället för att skrota det etniska bidraget ska demokratikriterierna "skärpas."

Vänta nu, vad menar egentligen Bah Kuhnke?

Sanningen är ju att MUCF - i teorin - redan ställer hårda demokratikrav: Organisationen ska bedriva en verksamhet som "inte strider mot demokratins idéer" och vara "förenlig med principen om alla människors lika värde."

När myndigheten i sin handläggning inte lever upp till reglerna vill Kuhnke skärpa dessa. Ja, men hur skötte hon då själv jobbet som generaldirektör?

MUCF är gymnasieminister Aida Hadzialics ansvar. Hon får väl skärpa ordvalet i regleringsbrevet till myndigheten.

Det finns fler bidragsmyndigheter som inte följer sitt eget regelverk. Bah Kuhnke är också samfundsminister och ansvarig för statens miljonregn över vuxna människors engagemang i religiösa samfund. Det är hennes myndighet, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, som i år sprätter i väg 88 miljoner kronor.

Återigen: det finns något som heter medlemsavgifter, donationer, tiondegivande och kollekt.

För att få bidrag måste samfundet "bidra till att upprätthålla och stärka samhällets värderingar." Men Bah Kuhnkes myndighet delar ut statsbidrag till pingstpastorer som vill att homosexuella ska leva i celibat, bokstavskristna som utestänger kvinnor från styrelseposter och imamer som predikar att kvinnan ska vara underställd mannen.

Religionsfriheten ska respekteras, men den friheten ska inte innebära fri tillgång till statsbidrag.

Det fullständigt absurda är att de ansvariga för myndighetsutövningen och utbetalningarna består av representanter från bidragsmottagarna. Tala om dunderjäv. Ordförande är Olle Alkholm, pastor i Equmeniakyrkan.

Skickliga bidragsentreprenörer kan dessutom skaffa sig en egen affärsnisch. Det bidragsberoende Afrosvenskarnas riksförbunds Kitimbwa Sabuni har ett konsultbolag. En av tjänsterna han säljer är projektansökningar: "Våra konsulter har lång vana vid att skriva projekt (..) som tilltalar bidragsgivare."

Jag vill härmed ansöka hos regeringen: Avveckla snarast bidragen till vuxna människors fritidsaktiviteter och religiösa engagemang.


Läs också:


Inga pengar till hatare, ministern


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.