Jag vill härmed ansöka hos regeringen: Avveckla snarast bidragen till vuxna människors fritidsaktiviteter och religiösa engagemang, skriver Eric Erfors. Foto: Pelle T Nilsson.
Jag vill härmed ansöka hos regeringen: Avveckla snarast bidragen till vuxna människors fritidsaktiviteter och religiösa engagemang, skriver Eric Erfors. Foto: Pelle T Nilsson.
Eric Erfors

Fräls oss från hatbidrag, Bah Kuhnke

Publicerad

Bidragsminister Alice Bah Kuhnke vill skärpa kraven för bidrag till organisationer och religiösa samfund. Bocken har plötsligt blivit trädgårdsmästare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Bah Kuhnke var - innan hon blev medlem i Miljöpartiet och kulturminister - generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF. Myndigheten är en stor bidragsutbetalare till alla möjliga - och omöjliga - organisationer.

I egenskap av demokratiminister tar Bah Kuhnke till orda på DN-debatt: Bidragsmottagarnas "värdegrund" ska granskas tuffare. Skattepengar ska inte användas "till att organisera hatretorik och ökad polarisering."

Här syftar demokratiministern troligen på den debatt som uppstod efter Barbaros Leylanis hatretorik på Sergels torg: "Död åt armeniska hundar." Han var då vice ordförande i Turkiska riksförbundet som cashar in drygt en halv miljon kronor om året. MUCF ansvarar också för "organisationsbidrag för etniska organisationer".

Varför ska vuxnas människors intresseklubbar skattefinansieras? Det finns ju medlemsavgifter och donationer.

Men i stället för att skrota det etniska bidraget ska demokratikriterierna "skärpas."

Vänta nu, vad menar egentligen Bah Kuhnke?

Sanningen är ju att MUCF - i teorin - redan ställer hårda demokratikrav: Organisationen ska bedriva en verksamhet som "inte strider mot demokratins idéer" och vara "förenlig med principen om alla människors lika värde."

När myndigheten i sin handläggning inte lever upp till reglerna vill Kuhnke skärpa dessa. Ja, men hur skötte hon då själv jobbet som generaldirektör?

MUCF är gymnasieminister Aida Hadzialics ansvar. Hon får väl skärpa ordvalet i regleringsbrevet till myndigheten.

Det finns fler bidragsmyndigheter som inte följer sitt eget regelverk. Bah Kuhnke är också samfundsminister och ansvarig för statens miljonregn över vuxna människors engagemang i religiösa samfund. Det är hennes myndighet, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, som i år sprätter i väg 88 miljoner kronor.

Återigen: det finns något som heter medlemsavgifter, donationer, tiondegivande och kollekt.

För att få bidrag måste samfundet "bidra till att upprätthålla och stärka samhällets värderingar." Men Bah Kuhnkes myndighet delar ut statsbidrag till pingstpastorer som vill att homosexuella ska leva i celibat, bokstavskristna som utestänger kvinnor från styrelseposter och imamer som predikar att kvinnan ska vara underställd mannen.

Religionsfriheten ska respekteras, men den friheten ska inte innebära fri tillgång till statsbidrag.

Det fullständigt absurda är att de ansvariga för myndighetsutövningen och utbetalningarna består av representanter från bidragsmottagarna. Tala om dunderjäv. Ordförande är Olle Alkholm, pastor i Equmeniakyrkan.

Skickliga bidragsentreprenörer kan dessutom skaffa sig en egen affärsnisch. Det bidragsberoende Afrosvenskarnas riksförbunds Kitimbwa Sabuni har ett konsultbolag. En av tjänsterna han säljer är projektansökningar: "Våra konsulter har lång vana vid att skriva projekt (..) som tilltalar bidragsgivare."

Jag vill härmed ansöka hos regeringen: Avveckla snarast bidragen till vuxna människors fritidsaktiviteter och religiösa engagemang.

 

Läs också:

 

Inga pengar till hatare, ministern

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag