Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

Finland med byxorna nere

Kanerva och Tukiainen. Foto: REUTERS
Det händer underliga saker på andra sidan Östersjön. En 60-årig utrikesminister sms-bombar en 29-årig "erotisk dansare" och ger gubbsjukan ett ansikte.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Han får slingra sig fram och tillbaka i medierna under tre veckors tid utan några politiska effekter. Ända tills i går.
"Hur skulle det vara att få beröra dig med fingrarna på en nattklubb?", skrev - den numera kickade utrikesministern - Ilkka Kanerva i ett av sina flera hundra sms till strippan Johanna Tukiainen.
Hon sålde sedan sms:en vidare till tidningen Hymy. En tidning som också har sponsrat Tukiainens "erotiska dansgrupp" Glamour Dolls. Kände utrikesministern till denna finansiella koppling?
Såvitt ännu är känt så har Tukiainen inte anförtrotts några statshemligheter vilka också skulle kunna betinga ett pris. Fast på en helt annan marknad.

Det underliga
är inte att utrikesministern fick sparken, det underliga är att det tog så lång tid att avskeda honom. Och den riktigt besvärande frågan för samlinsgpartiets ordförande Jyrki Katainen lyder i dag: hur kunde Kanerva anförtros uppdraget?
Varningsklockorna hade faktiskt ringt så att de hördes ända till riksdagshuset uppe på Arkadiabacken i Helsingfors.

I juni 2005 avslöjades det att Ilkka Kanerva, som då var riksdagens vice talman, hade skickat mängder av sms till yngre kvinnliga modeller med inviter till middagar och sex.
Då Kanerva även var ordförande i friidrottsförbundet som stod värd för friidrotts-VM förespeglade han de unga vackra kvinnorna anställning under tävlingarna. Något han inte alls hade befogenhet att göra.
Det underliga denna gång var att ingen i riksdagen ifrågasatte hans uppdrag som vice talman.
Ett helt innanhav skiljer uppenbarligen den svenska och finländska politiska kulturen. I Sverige skulle kön upp till talarstolen varit lång med riksdagsledamöter som krävt talmannens avgång.
I Finland tycks det finnas en utbredd politisk acceptans för hur en del ledande manliga politiker uppträder i sina kontakter med blonda strippor, alternativt något mer påklädda modeller.
Den kulturen känns ganska sunkig.
Jag vill inte låta som någon moralgubbe; men av en utrikesminister kan man faktiskt kräva att han eller hon inte försätter sig i situationer som sänker trovärdigheten så kapitalt.
Att Kanerva inte lärt sig den gamla svenska pudelläxan - erkänn och be om ursäkt dag ett - förvärrar också saken. I stället har han hävdat att sms:en berört "arbetsangelägenheter".
Just detta lät riskabelt. Vilka utrikespolitiska eftergifter hade kunnat ske om det ryska utrikesministeriet hade skickat fram en Glamour Dolls-grupp av förhandlare?
John Profumo tingades avgå ur den brittiska regeringen 1963. Han hade ljugit inför underhuset om sin affär med en lyxprostituerad. Hon avslöjade att hon samtidigt hade en relation med en sovjetisk underrättelseofficer.
Statsminister Matti Vanhanen kan säkert den europeiska nutidshistorien. Kunde möjligen statsministern ha sett Kanerva som en potentiell säkerhetsrisk?
Från en svensk horisont framstår Kanerva-affären som väldigt märklig. Få politiker verkar ha reagerat på den sensationella omdömeslösheten i Kanervas uppträdande.
Och den manlige statsministern såväl som den manlige partiledaren har i det längsta uttalat sitt förtroende för honom.
Från bastudiplomati till manlig bastukultur?

PS: Strippan Johanna
Tukiainen har även gynnat svenska skattebetalare. På sitt CV anger hon att hon under flera år på olika event marknadsfört Absolut Vodka i USA.
Strippor i statens tjänst. Ännu en anledning att glädjas över försäljningen av bolaget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!