Eric Erfors

Facken ska inte få vara åsikt(sd)omare

Att Transport sparkar ut sverigedemokrater på löpande band borde uppröra en gammal fackpamp som Stefan Löfven.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Transport är det fackförbund som utesluter flest medlemmar på grund av deras politiska åsikter. Den som blir påkommen med att vara aktiv i Sverigedemokraterna åker ut.

I TCO-familjen har Vårdförbundet ett motsvarande förhållningssätt. Bland Sacos medlemförbund har socionomfacket SSR också tagit till den drastiska uteslutningsmetoden.

Men dessa fack tillhör undantagen. Den absoluta majoriteten av svenska fackförbund har förstått innebörden av vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. Stefan Löfvens IF Metall har policyn att partitillhörighet inte utgör någon grund för uteslutning.


En SD-politiker i Vimmerby uteslöts dock nyligen. Fast det motiverades med att han hade uttalat sig rasistiskt. Under en valdebatt i höstas hade han likställt personer från Mellanöstern med "kannibaler och huvudjägare."

SD-politikern - och den numera före detta IF Metallmedlemmen - säger att han syftade på jihadisterna i IS.

Ja, att definiera dessa som huvudjägare är i högsta grad en korrekt beskrivning, om man orkat ta del av det makabra bildmaterial som IS förser omvärlden med.

Problemet är att när nu IF Metall har tagit på sig rollen som åsiktsdomstol över vad förbundets 265 000 yrkesaktiva medlemmar får säga i offentligheten uppstår också enorma gränsdragningsproblem.

Vad säger ordförande Anders Ferbe? Hur bred är åsiktskorridoren? Är det förenligt med medlemskap att ställa sig på torget i Vimmerby och försvara Kim Jong-Uns diktatur och folkmord i Nordkorea? Och vad blir domen för ett marxistiskt brandtal om proletariatets diktatur?


Ombudsmännen på Olof Palmes gata blir tvungna att plita ihop någon åsiktsguide. Svettigt värre blir det.

En vanlig hänvisning till varför sverigedemokrater ska uteslutas är att partiets åsikter strider mot fackets "värdegrund". Himla tur för Kommunal att man har ett kongressbeslut om att inte kicka ut SD-are. Kommunals värdegrund uttrycks i stadgarna som att "verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval" och det hade kunnat skapa fullständigt kaos. Kommunal är ju fullt av femtekolonnare i form av övertygade borgerliga antisocialister!

"Det är ingen mänsklig rättighet att vara med i en förening och vi har våra stadgar" sa Magnus Boman ombudsman för Transport i Jönköping i SVT i förra veckan.


Och visst, det kan låta som ett rimligt försvar från fackets åsiktsdomare. Men nu kan inte ett fackförbund i Sverige jämställas med föreningar som Vimmerby filatelistklubb eller Bamse, Chalmers Øhlhäfvarförening.

Riksdagen har tilldelat och delegerat ansenlig arbetsrättslig makt till facken. De exklusiva facken har tilldelats makt att via blockadvapnet driva småföretagare i konkurs. Facken får skattemiljarder för att ägna sig åt myndighetsutövning i a-kassorna. Facken kan befordra sina pampar till domare i Arbetsdomstolen.

Transport betraktar sig dock uppenbarligen som en helt vanlig förening och som i sina stadgar och verksamhet inte behöver ta någon som helst hänsyn till vår grundläggande rätt till yttrandefrihet. En gammal fackpamp som Stefan Löfven borde reagera på detta.

För i konsekvensens namn borde Øhlhäfvarföreningen Transport i så fall också uteslutas från den statliga förmånsklubben: Ingen egen skattefinansierad a-kassa. Ingen blockadrättighet. Ingen rätt till domare i AD. Och så vidare.

Det är bara att tuta och köra.


Läs också:

SD-sabotagen är ett hot mot demokratin


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.