Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

EU-kvoter löser inte flyktingkrisen

"Stefan Löfven talar om EU:s kvoter för flyktingar som en historisk framgång. Han talar rimligen mot bättre vetande."
Foto: Antonio Bat / Epa / Tt

Stefan Löfven talar om EU:s kvoter för flyktingar som en historisk framgång. Han talar rimligen mot bättre vetande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ta Finland. Förra året fick blott 96 syrier uppehållstillstånd. Sedan i somras har även Finland att hantera en - för landet chockerande stor - flyktingvåg. Det finländska Migrationsverket har i jämförelse med det svenska gjort en allvarligare bedömning av säkerhetsläget i Irak och Somalia.

Sju av tio flyktingar som kommer till Finland är därför irakier. 82 procent fick uppehållstillstånd första halvåret i år, jämfört med 58 procent i Sverige. Därför har vi fått stifta bekantskap med fenomenet "transitflyktingar" som olagligt har mellanlandat i Sverige på väg till Torneå.

I Finland är man upprörd över att svensk polis - i enlighet med Dublinförordningen - inte registrerat dem som asylsökande i Sverige, alternativt avvisat dem. Det vill säga motsvarande arbetsuppgift som dansk polis struntar i och låter flyktingar ta sig till Skåne.

Men hör och häpna: Plötsligt har svensk polis uppenbarat sig på Malmö central och vid färjeläget i Trelleborg! Polisminister Ygeman måste ha läxats upp av någon finsk minister i bastun.

Här finns onekligen en konkret uppgift för Nordiska Rådet: "Hur ska nordisk solidaritet skapas i flyktingmottagandet?"


När Danmark sänker bidragen till flyktingar, och när Finland fryser asylprövningarna för somalier och irakier med syftet att bli tuffare i asylbedömningar ökar naturligtvis trycket på Sverige. Vi har förvisso öppnat vårt hjärta, men mottagningssystemet lider av svår hjärtsvikt.

EU:s beslut om ett internt omfördelningssystem är historiskt, men ett myrsteg i förhållande till flyktingtrycket. Och de 160 000 flyktingar som ska fördelas med kvoter befinner sig redan inne i EU i Italien och i Grekland.

Ett myrsteg är det därför att redan i dag finns de 2,2 miljoner syrier i flyktingläger i Turkiet. Och även om Turkiet nu ska bygga sex nya läger och skärpa gränskontrollerna kommer det inte att hindra människor från att försöka ta sig till Tyskland eller Sverige. För vad har egentligen turkiska gränsvakter att sätta emot? Ska de skjuta skarpt mot föräldrar som bär på sina barn?

Vilket land är då först med att ta emot flyktingar från EU-kvoten? Jo, Sverige förstås.


På fredag landar 15 eritreaner från Italien för att ställa sig i maratonkön av asylsökande. Under de två kommande åren blir det totalt 5 700 inom EU-kvoten. Sverige tar dock i högsta grad sitt flyktingansvar och dessa personer borde i EU-solidaritetens namn ha placerats i några av de gamla öststaterna som har satt klackarna i marken.

Socialdemokratiskt styrda Slovakien motsätter sig EU-omfördelningen och ska stämma unionen inför EU-domstolen. Jaha, det är tacken det. För alla de EU-miljarder som har gått till att reparera landet efter ett halvt sekel av kommunistdiktatur.

EU-flyktingarna förväntas stanna i fem år i respektive EU-land. Inget lär dock hindra den som hellre vill jobba svart som "papperslös" i annat EU-land.

5 700 asylsökande är vad Sverige för närvarande tar emot på tre dagar. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson går nu ut och ropar på hjälp med en "appell": Kommunerna måste genast öppna sina idrottshallar! Och därmed är all ungdomsidrott uppskjuten på obestämd tid. Eller?

Trots denna verklighet talar Löfven om EU-överenskommelsen som en historisk framgång. Han talar rimligen mot bättre vetande.