Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Eric Erfors tio budord till sjukvårdspolitiker

Gensvaret på Akutkollen och mina texter om krisen i akutsjukvården har varit enorm. Jag vill tacka alla er som hört av sig, tipsat och ställt upp på intervjuer.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Expressen kommer givetvis fortsätta att granska sjukvården och bidra med konstruktiva förslag på förbättringar.
Ert starka engagemang kommer förhoppningsvis göra livet lättare på landets akutmottagningar - och att man inte ska behöva riskera sitt liv i väntan på rätt vård.
Jag tänker också på alla gamla sjuka och ensamma människor som ligger på britsar i en sjukhuskorridor och väntar. Och väntar.

 

Alla de som inte har någon anhörig att hålla i handen, och inte har någon som kan försöka föra deras talan inför en underdimensionerad och felorganiserad sjukvårdsapparat.
Det är människor som under sitt arbetsliv har betalat världens högsta skatter; som trott på den solidariskt finansierade sjukvården och förlitat sig på att samhällskontraktet också skulle gälla när de själva - förvirrade, ledsna och sjuka – någon dag tvingas uppsöka akuten.

 

Men sjukvårdspolitiker runtom i Sverige har ensidigt sagt upp detta kontrakt. De har inte säkerställt att den generation som varit med och byggt dagens välfärdssamhälle får den vård de behöver i tid.
Och när politikerna väl konfronteras med sitt ansvar för krisen ligger de genast i startgroparna för att springa i från samma ansvar. I denna folksport för förtroendevalda är ansvaret alltid någon annans.

 

För socialminister Göran Hägglund (KD) är i princip allt landstingspolitikernas bord, trots att Göran Hägglunds eget vallöfte 2010 var en maxgräns på fyra timmar för ett akutbesök.
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) i Stockholm försöker skylla på de sjukvårdsbolag hon skrivit kontrakt med. Trots att det är landstingets och hennes egna bolag.

Så där håller de på, sjukvårdspolitiker, från alla olika partier.


Jag vill ge landstingsråden 10 budord på vägen.

 

1. Du skall inga andra gudar hava utom patienten. Det är patientperspektivet som måste få styra. Inte sjukvårdens alla olika särintressen.


2. Du skall icke skylla på toppar i form av influensa eller vinterkräksjuka. De är säsongsmässigt återkommande och utbudet av vård under året måste kunna anpassa sig till efterfrågan.


3. Du skall inte skära ned antalet vårdplatser så att sjukhusen ständigt lever på marginalen. Det skapar proppar på akuten.


4. Du skall inte missbruka Herren, väljares namn. Om patienterna söker sig till akuten för enklare åkommor så ska du inte skylla på patienterna. Bygg i stället fler lättakuter.


5. Du skall se till att multisjuka äldre skrivs in direkt på en vårdavdelning och inte tillåts lida på en akutmottagning.


6. Du skall inte skylla på personalbrist. Det är politikernas ansvar att se till att offentlig arbetsgivare betalar marknadsmässiga löner.


7. Du skall också se till att läkare och annan vårdpersonal kommer ut till äldreboendena. Då frigörs också vårdplatser.


8. Du skall ta ansvar för hur organisationen bemannas med särskilda akutläkare.


9. Du skall icke vittna falskt mot din nästa. Har man som Filippa Reinfeldt styrt ett landsting sedan 2007 kan man inte skylla på det tidigare styret.


10. Du skall göra politisk värnplikt på akuten, en fredagskväll varje månad, ända tills de genomsnittliga väntetiderna har kortats dramatiskt.