Eric Erfors

Slå ihop C & FP

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Stekhett i Visby, men ganska svala budskap från Maud Olofsson i talarstolen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
"Vi måste tänka nytt", säger Centerledaren och föreslår att staten ska utöka sin bankverksamhet. Något Lars Ohly föreslog i söndags, fast av socialiseringsskäl.
Centern vill via ett "klimatkonto" låna ut billigt till företag med klimatsmarta idéer.
Enligt Olofsson skulle lånelöftet gälla fram till 2012, med hänvisning till EU-kommissionens deadline för den här sortens statliga subventioner.
Olofsson tycker att koldioxidskatten kan finansiera klimatbanken. Jag är skeptisk: poängen är att just alla dessa olika miljöskatter driver fram den marknad för innovationer på miljöområdet som näringsministern efterlyser.
Här i Visby har Maud Olofsson även kommenterat Jan Björklunds Almedalsutspel om lärlingslöner; att det är ett gammalt Centerförslag som även fanns med i partiets valmanifest 2006.
Två liberala partier, samma tanke. Olofsson får väl kontra nästa år och återanvända någon FP-idé.

Bland publiken på grässlänten går centerpartister och bjuder på tablettaskar märkta "Liberalt tugg"; ett slags fruktblandning som ryms i en och samma ask.
Det skulle Sveriges två små liberala partier också kunna göra. Jag tycker att det borde vara dags att fusionera Folkpartiet och Centern, noterar glädjande nog att Magnus Andersson, ordförande i Centerns ungdomsförbund, är inne på samma linje.
De sakpolitiska och ideologiska skillnaderna mellan partierna har krympt dramatiskt efter Maud Olofssons historiska makeover av Centern till ett modernt liberalt alternativ. Mäter man politisk spännvidd är den betydligt större inom den intressekoalition Socialdemokraterna utgör.
Senast frågan om en sammanslagning av Centern och Folkpartiet var uppe för en seriös behandling var vid det så kallade Uppsala möte 1973. Mycket vatten som är ett farligt gift har flutit runt Visby stift sedan dess.
Centerns förtroenderåd hade kallats in, men sade absolut nej. Thorbjörn Fälldin har vittnat om hur oerhört besviken han var över att han missbedömt opinionen i sitt parti; ja han till och med funderade på att avgå. Och då talar vi om ett Centerparti som i 1973 års val fick 25 procent av rösterna.

Lite grovt skulle man kunna säga att i dag finns FP:s väljare i storstäderna och på universitetsorterna, medan Centerns väljarbas fortfarande finns i småkommuner och i glesbygd. Gotland är för övrigt ett av partiets starkaste fästen.
Det är knappast förvånande om Centerns partistrateger i valet nästa år siktar på att knipa röster från miljömedvetna liberala storstadsmänniskor; potentiella FP-väljare med cykelhjälm som klimatkompenserar.
Men när man kommer till Bryssel då fungerar det, då fusionerar man till stor del. I EU samsas centerpartister och folkpartister i samma partigrupp - den liberala gruppen.
Att göra något motsvarande i Sverige är tungt. Partiernas egna organisationsintressen är starka; här finns drösvis med politiker och tjänstemän som är rädda att förlora jobb eller karriärvägar.

En liten tröst för alla de folkpartister som tvekar att ta steget till altaret är att bruden har en fantastisk hemgift. Centern är efter sin tidningsförsäljning ett av världens rikaste partier och handlade det om företagsvärlden så hade FP redan varit utsatt för ett fientligt uppköp.
Men det gäller, som Maud Olofsson säger, att våga tänka nytt.
Fördelarna med att samla Sveriges liberala krafter i ett parti är så uppenbara att det vore politiskt tjänstefel att inte försöka igen. Seriöst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag