Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Eric Erfors: Skolkaren Sahlin

Från partiledare och riksdagsledamöter hörs tunga suckar om väljarnas förväntade skolk i EU-valet 7 juni. 

Men själva röstskolkar de för glatta livet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Värst i klassen är oppositionsledaren Mona Sahlin. Riksdagsledamoten Sahlin toppar frånvaroligan och har under höst- och vårterminen varit frånvarande vid 97 procent (!) av voteringarna i kammaren.

 Eller annorlunda uttryck: Vid endast 8 av 399 chanser att fullfölja sitt demokratiska uppdrag har Mona Sahlin klarat av att ta sig till kammaren och trycka på knappen.

 Detta är graverande uppgifter på hur lätt Mona Sahlin faktiskt tar på sitt uppdrag som riksdagsledamot. Är riksdagsjobbet bara någon liten marginell bisyssla, något som krävs för att få delta i partiledardebatterna?

 Jag förstår givetvis att en partiledare inte kan delta i riksdagens alla voteringar. Resor och att förhandla med Ohly tar sin tid. Men en 3-procentig närvaro är nonchalansen satt i system. Då missköter man sitt riksdagsuppdrag så till den grad att sparken hade varit en självklarhet om Sahlin i stället hade varit S-ombudsman på Sveavägen 68.

 Vad tycker egentligen talmannen Per Westerberg? Inte kan denna frånvaro accepteras? Sahlins systematiska skolkande är, milt sagt, ganska dåligt för riksdagens varumärke.

 Äras den som äras bör: det är datakonsulten Pether Sörling, 32, från Göteborg som ligger bakom frånvarolistan och sajten Citizen Intelligence Agency (www.cia.hack23.com).

 Sörling har utvecklat en programvara som sammanställer uppgifter från riksdagens hemsida och presenterar dessa på ett helt nytt sätt. Därför kan vi väljare nu på ett enkelt sätt informera oss om allt från ledamöternas frånvaro till hur de har röstat och hur partilojala de egentligen är. Sörling har med sitt gratisjobbande ökat insynen i riksdagens arbete och gjort en viktig insats för demokratin.


 Med 76 procents frånvaro kommer Lars Lindblad på en vanhedrande andra plats på riksdagens skolklista.

 Nu är Lindblad, i egenskap av gruppledare för Moderaterna, en av riksdagens absolut tyngsta politiker. Och som "chief whip" för det största regeringspartiet är det -  likt i FRA-frågan -  Lindblads uppgift att låta partipiskan vina och se till att de 97 moderata riksdagsledamöterna håller sig till partilinjen.

 Desto mer anmärkningsvärt att han endast mäktar med var fjärde omröstning. Vilket föredöme är då ordningsman Lindblad för sin grupp?

 Jag förstår att Lindblad har varit upptagen med annat partiarbete, men om det formella röstandet betraktas som mindre viktigt så är det dags för riksdagen att börja med sms-röstningar.

 MP-språkröret Maria Wetterstrand har missat sex av tio voteringar. Lars Ohlys frånvaro är 45 procent och i paritet med gamle S-ministern Leif Pagrotskys. Med tanke på mångsysslaren Thomas Bodströms alla extraknäck som advokat, deckarförfattare med mera, måste hans frånvaro på 37 procent betraktas som sensationellt låg.

 Talman Per Westerberg får på avslutningen 17 juni dela ut ett diplom till de båda miljöpartisterna Helena Leander och Mikael Johansson, samt till moderaten Marianne Watz. Dessa tre har (hittills) en röstnärvaro på 100 procent.


 3-procentaren Mona Sahlin ägnar de närmsta veckorna åt att försöka övertyga väljarna om hur betydelsefullt det är att rösta i EU-parlamentsvalet. Att hon sedan inte tar sitt eget riksdagsröstande -  ett stöd för sin egen politik -  på allvar bekräftar även tesen att politiker inte alltid lever som de lär.

 Antingen börjar Sahlin att rösta eller så bör hon avgå som riksdagsledamot.