Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Eric Erfors: Fler män behövs på förskolorna

Sexövergreppen på förskolan i Högsby kommer att få konsekvenser - ännu färre män inom barnomsorgen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

21-åringen var praktikant på förskolan och han var tidigare ostraffad, enligt det utdrag ur belastningsregistret som arbetsgivaren hade beställt. Hela nio anmälningar har hittills gjorts mot honom, varav sju gäller övergrepp på barn i förskolan.

Det är en helvetes mardröm som förvandlats till verklighet, mitt i en liten småländsk idyll. Och de flesta som tagit del av rapporteringen ställer sig nog frågan: Hur kunde detta tillåtas ske?

En sak är åtminstone säker - även ostraffade människor kan självfallet begå brott. Vetskapen om att belastningsregistret används vid anställning har i stället en preventiv effekt då dömda pedofiler avstår från att söka jobben.

Vi har ingen aning om hur många offer som egentligen finns på landets förskolor; små barn har ju ingen möjlighet att fullt ut kommunicera vad de utsatts för. Och det är inte enbart män som förgriper sig på barn. Att det förekommer kvinnliga pedofiler är av någon anledning ett tabubelagt ämne.

Manliga pedofiler framstår dock som gravt överrepresenterade. Och varje gång de grips på något dagis får fördomarna om män i barnomsorgen luft under vingarna. Det är inte så att pedofilstämpeln hamnar i pannan på samtliga män i branschen, men det får fler unga män att både tveka och avstå utbildning och jobb inom barnomsorgen.

Fördomar förskräcker. Här finns risken att i andras ögon framstå som alltifrån en halvskum person till potentiell pedofil.

Svenska dagis förblir en jämställdhetens krisbransch, trots förekomsten av alla dessa genuspedagoger. Och trots att Sverige är ett betydligt mer jämställt samhälle än det var i början av 1980-talet så är andelen män lika minimal i dag som då: knappt 4 procent. Typiskt nog är dock andelen manliga förskolechefer större - 10 procent.

Dessutom är jag övertygad om att det förekommer en informell positiv särbehandling av män. I Skolverkets statistik framgår nämligen att 18 procent av männen i förskolan saknar utbildning för arbete med barn. För kvinnor är motsvarande siffra 5 procent.

Jag är principiell motståndare till kvotering. Undrar dock var alla kvoteringsvänner - som vill att välutbildade kvinnor ska kvoteras in i privata börsbolagsstyrelser - finns i dagisdebatten. Borde inte män i så fall kvoteras in på offentligfinansierade arbetsplatser där 96 procent av personalen är kvinnor?

Ett problem är att förskollärarutbildningen har så få manliga studenter, mellan 5 och 10 procent brukar antas. Och sedan hoppar de av. Dubbelt så många manliga studenter som kvinnor hoppade av den nya förskollärarutbildning som startade i Malmö hösten 2011.

Perspektivet måste också vidgas. Allt färre män jobbar i en annan aktuell svensk krisbransch: skolan. I dag är hela 77 procent av landets grundskolelärare kvinnor och på gymnasiet är de nu för första gången i knapp majoritet. Adjunkter med pipskägg, slitna manchesterkavajer och tofflor tillhör en utdöende art.

Vad göra i det land som brukar rankas som ett av världens mest jämställda?

Ja, höjda löner är numera ett standardargument i skoldebatten. Men nog handlar det också om att räta ut antal frågetecken och punktera rena fördomar. Skicka ut manliga pedagoger i skolorna för att förmedla glädjen och förmånen med att få arbeta med barn.

Så tack Peter och Micke på förskolan Byttan. Ni var helt suveräna på jobbet med mina söner.