Eric Erfors

Ett lyckat fiasko

Publicerad

Ibland måste en förlust ändå räknas som en stor seger.

Sverige kom sist i kvalet till VM i hyckleri, en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR).

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan var det val och för att kvalificera sig ska man enligt den resolution som FN-rådet vilar på ha "bidragit till att främja och respektera de mänskliga rättigheterna och (gjort) särskilda åtaganden på MR-området".

Det låter fantastiskt löftesrikt. Vi som är barn av kalla kriget blev ju på schematid fostrade att blint tro på FN:s frälsarroll, och att just det "neutrala" Sveriges medverkan i FN-arbetet spelade en avgörande roll.

Den synen präglar fortfarande Sverige och i synnerhet den socialdemokratiska utrikespolitiken.

Partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin var snabb med att försöka plocka billiga politiska poäng efter den svenska förlusten:

"Tyvärr ett tecken på att Sverige inte längre är den starka aktör i FN-samarbetet som vi varit tidigare."

Det faktum att vice generalsekreteraren är svensk och socialdemokrat, kan möjligen muntra upp Ahlin.

 

Så hur har det då gått för FN:s MR-råd? Tja, genom åren har förtryckarstater som Iran, Kuba och Kina "bidragit till att främja och respektera de mänskliga rättigheterna."

Ingen skulle väl tänka på att utse Erik Almqvist till styrelseledamot för Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. I FN-sammanhang tycks dock allt vara möjligt.

I år går Saudiarabiens mandat i MR-rådet ut. Med tanke på att vår försvarsminister inte kan tala klarspråk om landets status som diktatur kan det ses som en indikation på den naivitet som alliansregeringen visat genom att kampanja för en plats i hycklerirådet.

Man skulle kunna hävda att denna diplomatiska lekstuga i Genève inte gör någon skada, utan handlar om normala förtroendebyggande kontakter.

En av alla dessa internationella papperstigrar som det är lätt att göra sig lustig över, men som ibland kan bära frukt på sikt.

 

Problemet är att medlemskap i MR-rådet bidrar till att skapa legitimitet för olika brutala förtryckarregimer.

"Skulle vi förfölja och tortera oppositionella? Vadå, vi är ju faktiskt medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter!"

Amnesty larmade i år om hur Förenade Arabemiraten internerar människorättsaktivister. Denna diktatur är nybliven medlem i MR-rådet.

Utrikesminister Anwar Mohammad Gargash kunde således skryta om hur medlemskapet "lyfter fram de värden och den kultur som är grunden för Förenade Arabemiraten, nämligen tolerans, öppenhet, rättvisa, jämlikhet och mänsklig värdighet."

Javisst! Låt oss glömma spöstraffen, sharialagarna och att politiska partier är förbjudna.

 

En annan suspekt nation klev in genom dörren till diktaturklubben i Genève: Kazakstan. Utrikesdepartementets talesperson, Altaj Abibullajev, kunde ringa runt (till glädje för Telia-Sonera) och skryta om "en möjlighet att bidra till globala krafttag för att nå framgång på detta avgörande område."

Hur vore det att starta på hemmaplan?

Det finns en annan organisation för MR- frågor med 47 medlemsstater och som når praktiska resultat, Europarådet. Där ställs också betydligt högre demokratikrav.

Varför inte utveckla Europarådet till ett Världsråd för mänskliga rättigheter?

Sen får väl diktaturerna fortsätta imitera Bagdad-Bob i sin egen FN-klubb. Men Sverige ska inte medverka i och legitimera den tragiska farsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag