Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Eric Erfors: Dags att avväpna jägarlobbyn

Kom nu ner från jakttornet till jorden, skriver Eric Erfors.

Älgjakten har nu börjat i norra Sverige. Men var finns de politiker som vågar utmana jägarlobbyns särställning?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det vore otänkbart att Sveriges Trafikskolors Riksförbund utfärdade körkort. Intressekonflikten skulle vara uppenbar: Här finns ju ett intresse av att så många undervisningstimmar som möjligt säljs. Uppkörningskraven skulle med största sannolikhet skärpas.

Men Svenska Jägareförbundet (och lillebror Jägarnas riksförbund) har beviljats rätten att uppträda som en myndighet när de godkänner vem som har klarat en jägarexamen. Här har vi ännu en klockren intressekonflikt: Jägarorganisationerna vill ju samtidigt ha så många medlemmar som möjligt.

Utan jägarexamen - ingen licens för jaktvapen. Det är polisen som ansvarar licensgivningen och då kommer ytterligare exempel på poliskrisen.

Vapenbutiken Småländska vapen i Ingelstad gick i konkurs på egen begäran, rapporterar Smålandsposten. Med handläggningstider på uppemot 20 veckor för en licens är det blytungt att sälja vapen.

Och apropå bly; efter maktskiftet 2006 firade jägarlobbyn en stor triumf. Man lyckades få alliansregeringen att dra tillbaka ett tidigare beslut om att förbjuda all blyammunition från och med 2008. Nu är jakt med blyhagel endast förbjudet i våtmarker.

Jägareförbundet har ett suveränt passerkort till riksdagen. Dels på grund av organisationens hybridstatus med myndighetsuppgifter, dels på grund av att riksdagsledamöterna har en egen jakt- och fiskeklubb. Klubben jagar vid Jägareförbundets anläggning i Värmland och skjuttränar på Jägarnas Riksförbunds skjutbana i Södertälje.

Så det är inte märkligt att andra särintressen på påtryckarmarknaden är gröna av avund på jägarlobbyn.

Rovfåglar äter i skogarna av kadaver som har skjutits med blyammunition. Var sjunde havsörn dör nu av blyförgiftning. För några år sedan larmade norska myndigheter om att bly i älgfärsen gör att små barn riskerar lägre IQ. Det gäller att skära bort allt kött på älgen som ser ut att vara påverkat av bly. Men blott några få procent av landets jägare har övergivit blyammunitionen.

För dess halvofficiella myndighetsställning ställer politikerna vissa krav - att förbundet utför det så kallade allmänna uppdraget. Av återrapporteringen till riksdagen, 2015, framgår att förbundet har fått 52 miljoner kronor i statsbidrag och har 109 anställda. En del medlemmar ser det säkert som återbäring. Pengarna kommer från det statliga jaktkort som varje jägare måste köpa för 300 kronor.

Men faktum kvarstår. Statliga miljoner trillar ut år efter år för att förbundet ska kunna lobba mot blyhagelförbud, eller för att få chansen att skjuta ännu fler vargar. Låt mig betona att det är välkommet att jägarna - precis som andra - organiserar sig och driver sina frågor. Men det kan ske via medlemsavgiften.

Det statliga beroendet blir närmast skrattretande när förbundet sida upp och sida ner uppger att de "jobbar för att säkerställa objektivitet i informationen" och att "utveckla metoder som garanterar objektivitet."

Kom nu ner från jakttornet till jorden. För rent objektivt är blyammunition skadligt.

Nej. befria särintresset från dess myndighetsuppdrag. Låt Naturvårdsverket som administrerar jägarregistret också ansvara för "uppkörningen" av nya jägare.


Läs också:

Därför skjuter jag inga älgar i år


Följ Expressen Ledare på Facebook