Eric Erfors

Brev till Maud

Publicerad
Uppdaterad
Hej Maud,
Hoppas att arbetslunchen med Göran Persson var givande. Förstod att han inte vände ryggen mot dig som i tv-debatterna, och att ni inte bara pratade Sveaskog utan också om era egna skogsinnehav.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag kommer just från centerpartiets hearing om FRA-lagen. Du borde definitivt ha varit där! FRA-kritiska centerpartister är ivriga som bävrar.
Läste på före hearingen och hittade en suverän riksdagsmotion du skrev i oktober 2005 om integritetsskydd. Minns du den?
Din motion var en enda lång hyllning till att stärka den personliga integriteten och en protest mot EU:s datalagringsdirektiv, att det "innebär obligatorisk lagring av information om alla människors ringande, sms:ande och surfande".
Just i dag tycker jag att ditt engagemang känns verkligt igen. Det var utmärkt och riktigt av centern att arrangera en sådan kvalificerad hearing i den för partiet och regeringen minerade FRA-frågan. När folkpartiet håller sin hearing - för de måste väl ändå våga? - så kan du stolt påpeka: "Vi i centern var först."
Du kan även agera talarförmedlare. Clarence Crafoord borde föreläsa för folkpartiet om hur FRA-lagens strider mot Europakonventionen. Och jag lyssnade med stort intresse på förre Säpochefen Anders Eriksson, en given expert i den parlamentariska utredning som måste komma.

Eriksson påpekade
att en metod för att kraftigt reducera massavlyssningen vore att låta tillståndsmyndigheten bestämma vilka sökbegrepp som FRA ska kunna använda sig av.
Och Maud, jag tror du är medveten om problemet: att ni i regeringen och i regeringskansliet är befriade från tillståndsplikten och fritt kan beställa från FRA. En av domarna i lagrådet framhöll att detta lär strida mot Europakonventionen.
UD är en av FRA:s största kunder. Jag har därmed svårt att förstå hur FRA-dissidenterna i folkpartiets krav på brottsmisstanke på denna punkt passar in i en ny FRA-lag. Vilka konkreta brottsmisstankar ska riktas mot utländska ambassader?

Men ni i centern
har även förslag på hur FRA-lagen ska kunna förbättras. Såvitt jag förstår rör det sig om ett antal olika varianter beroende på vilken centerpartist man talar med. Några säger att det är operatörerna som ska filtrera bort den inhemska trafiken, andra att det möjligen är en uppgift för tillståndsmyndigheten.
I vilket fall som helst är det oerhört tekniskt komplicerat, när våra mejl studsar fram och tillbaka.

Det faktum att tunga politiker i din riksdagsgrupp (jag tänker som du förstår främst på Staffan Danielsson) alltså förordar en radikal men samtidigt oerhört komplex förändring av den lag han var med och drev igenom i juni, är ett givet argument för att låta FRA-lagen genomgå en parlamentarisk utredning. Eller som det numera heter: riv upp, gör om, gör rätt!
Jag förstår att det är jobbigt för dig Maud, som varit extremt drivande i att forma alliansen. Jag förstår att du inte vill påminnas om det centerförflutna när partiet var borgerlighetens problembarn. Men massavlyssning via FRA är absolut ingen profilfråga för centern - ljusår från vad Öresundsbron var för Olof Johansson 1994.

Ingen borde alltså
kunna tvivla på din starka lojalitet med alliansen och målet att borgerligheten denna gång måste vara regeringsduglig. Men nu handlar det om återupprätta dugligheten och integritetsskyddet.
Jag ber dig alltså att låta de riksdagsledamöter som vill göra upp med oppositionen om en parlamentarisk utredning också få göra det.

Hälsningar Eric Erfors

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag