Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

ERIC ERFORS: Begränsa strejkrätten

I Sverige har alla rätt att strejka - även poliser och brandmän. Den borde begränsas.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Poliser har fredsplikt så länge kollektivavtalet gäller. Om polisfacket inte är nöjd med ett nytt avtalsförslag infaller ett avtalslöst tillstånd. Och då är det grönt ljus för en eventuell polisstrejk, även om själva konfliktfrågan skulle vara marginell.

Brandmännens riksförbund har nu varslat om olika stridsåtgärder som omfattar 10 000 deltidsbrandmän i Sverige. De ska enligt varslet visserligen rycka ut på räddningstjänstuppdrag, men säger nej till all övertid utanför det ordinarie beredskapsschemat.

Till de mera udda konflikthoten hör att brandmännen ska lämna kvar brandslangen som använts vid ett släckningsarbete. Vad händer om den blir stulen och det saknas slang vid nästa brand? Förväntas brandchefen annonsera på Blocket?

Brandmannafacket lovar att eventuella stridsåtgärder absolut inte ska påverka kvalitén i räddningsjobbet. Men varför hotar man med lösa skott?


Det finns brandchefer som tvivlar. Mats Johansson är ställföreträdande räddningschef i Tingsryd och varnar för att stridsåtgärderna kan få allvarliga konsekvenser. På Svt:s fråga om olycksdrabbade människor "riskerar att mista livet svarar Johansson:

"Om vi ska vara riktigt drastiska, så kan det finnas en risk att det blir så."

Brandmännens riksförbund leker alltså med elden.

Däremot vill jag ge facket rätt i sak. De kommunala arbetsgivarna via Sveriges kommuner och landsting, SKL, har erbjudit 2,27 procent i lönelyft. Men med tanke på att det råder en akut brist på kompetenta deltidsbrandmän runtom i Sverige borde givetvis lönen höjas. Det är bara att - ursäkta uttrycket - "elda på lönebrasan" som Riksbanken också efterlyser.

Jag tänker på hur bristen på sjuksköterskor sänker vårdkvalitén i Stockholm, och här har vi ännu ett exempel på hur offentliga arbetsgivare misslyckas kapitalt med att hantera en personalbrist. Brandmannafacket hävdar att de också har tagit till stridsåtgärderna för att minska rekryteringsproblemen.

Facket säger alltså att ingen i hela Sverige ska behöva drabbas i det fall konfliktvapnen behöver användas i denna underbemannade sektor. Vilket måste betraktas som rent nonsens! Om inte vi medborgare - som kallas tredje man i sådana här sammanhang - drabbas finns det nämligen ingen anledning för arbetsgivarna att ge efter.


Jag skulle vilja att konflikträtten begränsas och det gäller i högsta grad på brandmännens avtalsområde. Visst, det finns en nämnd som ska avgöra om konflikt kan betraktas som "samhällsfarlig" och är en fara för människors liv och hälsa. Någon som har hört ett knyst från denna nämnd efter brandmannafackets varsel? Nej, det ska nog till en allvarlig incident från den underbemannade deltidsbrandkåren innan nämnden har vaknat.

Om vi ska se till allmänintresset borde deltidsbrandmännens löner öka samtidigt som fackets konfliktmakt beskärs. Jag räknar lugnt med att ytligt stämplas som den liberala ledarskribenten som käkar fackliga rättigheter till frukost.

Jag ställer mig dock bakom socialdemokraten Svante Öbergs förslag om ett proportionalitetskrav. Öberg har varit ekonom i den socialdemokratiska riksdagsgruppen och statssekreterare åt Göran Persson. 1998 föreslog han att ett proportionalitetskrav för stridsåtgärder som kostar lite för facket men orsakar stora kostnader för tredje man.

Nedbrunna villor och innebrända människor får väl anses utgöra en stor kostnad.