Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Eric Erfors: Allt är gratis – du betalar

Vård, skola och omsorg. Plus wifi.

Socialdemokraterna lovar "gratis" uppkoppling på gator och torg.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Mikael Damberg (S) vill ha en snabbutredning: "Som jag ser det är gratis wifi snarare att se som en del av ett slags allemansrätt." Jodå. Det är helt gratis att vandra i skogen, men den kommunala hårdvaran och notan till bredbandsoperatören är något som måste skattefinansieras.

Politik handlar - åtminstone brukar det heta så - om att välja. Men ju närmare vi kommer valdagen desto fler av alla dessa Goda Gåvors Givare kommer att poppa upp på ett valmöte nära dig.

Pliktskyldigt brukar finansministerkandidaten Magdalena Andersson säga att det inte finns något egenvärde i att höja skatterna, för att i nästa stund utbrista: "Vi har ju haft en skattechock! Neråt. På 140 miljarder!"

Årets valrörelse har förvandlats till ett SM i hyckleri och där klonade Magdalenor runtom i Sverige läser högt ur det förljugna kampanjmaterialet om alliansens skattesänkarchock.


Det spelar liksom ingen roll hur många gånger någon stackars allianspolitiker i Boden eller Kalmar försöker hänvisa till fakta: Att S har accepterat nästan alla av regeringens skattesänkningar, inklusive samtliga - av de så förhatliga - jobbskatteavdragen. Att Magdalena Andersson också har godkänt den stora bolagsskattesänkningen där miljarder i skatteåterbäring har regnat över storbankerna. Vilket inte hindrar vare sig Magdalena eller alla andra Magdalenor från att kritisera regeringen för detta miljardregn.

En sann socialdemokratisk valarbetare tvekar inte att agitera stenhårt mot de skattesänkningar partiet godkänt i efterhand. Hur kunde det bli så här galet?


När det på Mona Sahlins tid skulle vara häftigt att betala skatt har Magdalena Andersson i stället förvandlat skattesänkningar till en politisk dödssynd, ja rentav av snudd på landsförräderi. Det bakomliggande perspektivet är att hundra procent av våra inkomster är något som politiker i riksdag och kommunhus ska kunna förfoga över. Nåja, nu blir det kanske "bara" 60 procent i marginalskatt.

För inte ska väl det svenska folket betros uppgiften att koppla upp sin Ipads utan att det skattefinansieras. Eller?

I veckan var jag och såg Martin Borgs film Någon annan som betalar. Borgs jobbar som "Slöseriombudsman" åt Skattebetalarnas förening, och filmen hade mycket riktigt betalats av någon annan, via crowdfunding. Filmen är en skarp och underhållande uppföljning på Borgs bok 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

På duken visas det ena efter det andra skräckexemplet på hur pengar eldas upp - och utan Schymans närvaro. I Malmö skulle arbetslösa byggjobbare sysselsättas med att bygga en ny turistmagnet: två medeltida koggar i full skala. Skattebetalarna fick ställa upp med 138 miljoner, turisterna uteblev och koggarna fick säljas. Borde inte kommunen åtminstone ha lagt ut dem på Tradera? 100 kronor i betalning framstår inte riktigt som Malmö-vänsterns bästa affär.

Intentionerna är oftast goda. De vill så väl, politikerna. Den underliggande frågan i filmen är dock om de hade velat riskera sina egna pengar i något av alla dessa skandalprojekt. Svaret måste bli ett rungande nej.

Efter valet väntar höjda skatter. Oavsett kulör. Men börja med att dra in alla de miljarder som slösas på olika sorters företagsstöd. Bidrag som dessutom snedvrider konkurrensen.