Stefan Fölster, tidigare chefekonom på Svenskt Näringsliv har för Stiftelsen för strategisk forskning försökt räkna ut vilka jobb som försvinner på grund av teknikutvecklingen.
Allt mer avancerade dator- och robotsystem tar steg för steg fullständigt över vissa yrken. När Fölster använder en amerikansk metod i svensk översättning finner han att drygt vartannat jobb försvinner på den svenska arbetsmarknaden inom 20 år. Det motsvarar hela 2,5 miljoner jobb! Och yrket fotomodell löper 98-procentig risk att gå till historien.
Bland de absolut säkraste jobben finns prästernas. "Det är svårt för en dator att prata med Gud", som Fölster uttryckte det på ett seminarium under Almedalsveckan.
Där uppträdde också MIT-professorn Andrew McAffee, som är medförfattare till den omskrivna boken "The Second Machine Age".
Jobben verkar i alla fall inte försvinna under själva Almedalsveckan som nu sprängt 3 000-vallen med programpunkter.
Min spaning är att antalet utländska toppforskare som föreläsare också kommer att fortsätta att öka.
McAffee berättar om hur han med skräckblandad förtjusning fått åka med Googles förarlösa bil i rusningstrafik på highway 101.
Och det var inte många år sedan som det ansågs fullständig omöjligt att konstruera bilar som kör absolut säkert av sig själva. Nu är de verklighet, och det är väl bara en tidsfråga innan brottsrubriceringar som vårdslöshet i trafik och rattonykterhet skrotas.
Högt upp på Fölsters dödslista återfinns därför busschaufförer och lokförare.
Att yrken försvinner för att aldrig återkomma är ju inget nytt, men allt fler forskare hävdar att världen står inför ett gigantiskt och snabbt tekniksprång. Det finns liksom ingen hejd på hur många jobb som kan robotiseras, datoriseras och automatiseras.
Och det är väl bara för var och en att gå till sin egen arbetsplats för att se hur snabbt tekniken förändrat arbetsmetoder och arbetsinnehåll. Jo, det fanns datorer på min arbetsplats i början av 1990-talet. Men vi skrev ut artiklarna på papper och sedan skrev grafikerna in texterna på nytt.
Jag är teknikoptimist. Ny teknik tar bort monotona, trista och slitsamma jobb.
Ny teknik skapar också nya jobb.
Meningen med livet är inte heller att arbeta, men om nu teknikutvecklingen är så snabb borde rimligen risken öka för "job-less growth" - tillväxt utan att nya jobb skapas.
Strukturomvandlingen blir så hypersnabb att jobbtillväxten via innovationer och nya tjänstemarknader helt enkelt inte hinner med.
I en lågkonjunktur tvingas många företag dra ned på sina utgifter. Ett sätt kan vara att införa den senaste teknologin och säga upp anställda. När tiderna blir bättre så har företaget eller branschen automatiserats.
Ett sätt att mildra effekterna av den stora teknikchocken är att omsätta ekonomernas standarrecept i praktiken.
Det innebär att arbete måste beskattas mindre och konsumtion mer.
Fast oppositionen vill ju i stället höja skatterna på arbete. De rödgröna sitter väl kvar i något gammalt ouppgraderat robotmässigt politiskt beteende.