Vi har visserligen på papperet avtalsfrihet här i landet, men vad kan en liten småföretagare göra när facket laddar sitt tyngsta vapen?, skriver Eric Erfors.
Vi har visserligen på papperet avtalsfrihet här i landet, men vad kan en liten småföretagare göra när facket laddar sitt tyngsta vapen?, skriver Eric Erfors.
Eric Erfors

Låt bagarna baka utan en blockad

Publicerad

LO-fackens hetsjakt på småföretagare borde leda till en lagändring.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Fackförbundet Kommunal och dess fackpampars vidlyftiga liv och leverne är som en tidresa tillbaka till förra seklet. Att de aldrig lär sig. PR-konsulterna skulle säga att det handlar om en allvarlig varumärkesskada för Kommunal.

Även LO-förbundet Livs har dessa dagar anledning att tänka på sitt varumärke. Livs har av slentrian och rena prestigeskäl tagit fram sin bazooka - blockadvapnet - och riktat det mot ett par småföretagare.

I Göteborg finns familjeföretaget Baka Stenugnsbageri, som också är ett kafé. I tisdags försatte fackförbundet Livs det lilla bageriet i blockad. Så brukar Livs och andra LO-fack göra om småföretagaren saknar kollektivavtal.

Vi har visserligen på papperet avtalsfrihet här i landet, men vad kan en liten småföretagare göra när facket laddar sitt tyngsta vapen? Dessutom finns det fackliga stödtrupper i form av sympatiåtgärder - typ leveransstopp av varor - som enkelt kan försätta ett familjeföretag i konkurs.Det extremt anmärkningsvärda i fallet med Baka Stenugnsbageri är att företaget faktiskt hade ett kollektivavtal med Hotell- och Restaurangfacket, HRF. Fast det ogillade Sopranos - Livs - ty bagarna skulle absolut tillhöra Livs avtalsområde. Att fackliga revirstrider ska drabba en småföretagare på det här sättet är förstås fullständigt absurt.

Blockaden existerade blott två dagar. "Vi är ett litet bageri som inte har mycket att sätta emot Livs. Därför skriver vi på deras avtal. Vi har inget val." konstaterade ägaren Christina Rönnängsgård i GP. Hon påpekade vidare att hon inte har tagit ut någon lön på två år: "Så det handlar inte om något kapitalistiskt svin som försöker utnyttja personalen."

Med bazookan mot strupen infinner sig den totala maktlösheten. Enligt fackombudsmannen skulle bagarna därmed få omkring en krona (!) mer i timmen och så drog Livs den gamla vanliga visan om att kollektivavtalen skapar konkurrensneutralitet mellan företag i branschen. Struntprat: Vem tror att en krona i löneskillnad spelar någon roll?Faktum är att många företag i kafébranschen saknar just kollektivavtal. Det kan handla om rena familjeföretag där familjemedlemmar jobbar helt gratis eller för en spottstyver. Och den typen av familjeföretag får enlig arbetsrätten - MBL - inte sättas i blockad. Där brann argumentet om "konkurrensneutralitet" upp i stenugnen.

Livs saknar uppenbarligen all förmåga att se proportionerna när konfliktvapnen ska användas.

I måndags satte Livs ett annat kafé i blockad: Paus Bagarstuga i Västerhaninge centrum. Bageriet och kaféet drivs av Rainer Paus och hans fru Maritha. Den enda fackmedlemmen hos Livs vid företaget gick då i protest över till HRF. Inte heller familjen Paus kan betecknas som "kapitalistiska svin" då de sätter de löner HRF har förhandlat fram.

I såväl Göteborg som Västerhaninge har borgerliga politiker vallfärdat för att stödfika på kaféerna. En tandlös sympatiåtgärd.

Nej, det enda sättet att få bort dessa fackliga trakasserier av småföretagare är att komplettera MBL med ytterligare ett undantag. Småföretag med max tio anställda har redan särskilda Las-regler. De borde också - likt rena familjeföretag - kunna befrias från blockader och därmed risken att drabbas av konkurs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag