Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Erfors: Inga pengar till hatare, ministern

Bidragsminister Aida Hadžialić behöver rensa i stöden.

Skattepengar ska inte gå till vuxna människors fritidsklubbar. Eller till rasister.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Barbaros Leylani är inte längre vice ordförande i Turkiska riksförbundet. Förbundet hade inget val, utan var tvungen att sparka honom, inklusive producera ett avståndstagande "från alla hans tidigare uttalanden."

Begreppet "uttalande" är dock ett grovt understatement. Här talar vi om hatretorik från Leylani på ren Hitler-nivå och med rastänkandet i fokus. Det var vid en manifestation på Sergels Torg i lördags som han klev upp i talarstolen och skanderade:

"Turken vaknar! Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!" Den dåvarande vice ordföranden fortsatte: "Den turkiska rasen kommer att enas!" Så tillade han: "Vi bör visa skandinaverna vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet rinna!"

Det låter onekligen hotfullt. Leylani försökte dock försvara sig med att han hade talat utan manus. Jaha, hur skulle det då ha låtit om han hade satt sin vidriga hatretorik på pränt?

I bidragslandet Sverige finns det något som kallas "organisationsbidrag för etniska organisationer." Vuxna människor anses nämligen inte kapabla att organisera sina fritidsaktiviteter utan statliga bidrag.

Turkiska riksförbundet får drygt en halv miljon kronor om året i bidrag, i år blev det 519 962 kronor. Leylani var dessutom riksförbundets styrelserepresentant i "Samarbetsorganisation för etniska organisationer i Sverige", Sios. Jodå, Sios får också statsbidrag, 480 000 kronor i år.

För att komma i åtnjutande av dessa pengar ska organisationen bedriva en verksamhet som "inte strider mot demokratins idéer" och vara "förenlig med principen om alla människors lika värde."

"Död, död, död," som sagt var.

Ansvarig utbetalningsmyndighet är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf. Den dåvarande vice ordföranden i Turkiska riksförbundet har alltså tagit fullständigt avstånd från de grundläggande principerna bakom bidragsmiljonerna. Man kan då tycka att myndighetens generaldirektör, Lena Nyberg, skulle kalla till sig ordföranden Hassan Dölek och kräva honom på en förklaring: Hur representativ är egentligen hat- och våldsretoriken för Turkiska förbundet?

Men detta lär inte ske i flathetens förlovade land.

Vad gör myndigheten för att kontrollera att bidragsmottagarna verkligen lever enligt kravet om alla människors lika värde? Ett utbetalt bidrag innebär nämligen inte bara pengar, utan också svenska statens officiella välsignelse: Välkommen in i det demokratiska finrummet!

Riksförbundet har som framgått en extrem turknationalistisk agenda. Skattebetalarna tvingas alltså subventionera Erdogans svenska fan-club - som genast kallar till motdemonstration för att störa kurder som demonstrerar.

Jag tycker det är utmärkt om människor väljer att organisera sig. I Sverige har vi - till skillnad från i Turkiet - föreningsfrihet, men det måste inte betyda bidragsfrihet. Vi kan faktiskt betala medlemsavgift och donera pengar.

Ansvarig minister Aida Hadžialić borde bidragsbefria vuxna människors föreningsliv. Och i synnerhet ska inte hatets predikanter skatteförsörjas.


Läs också: Rensa upp i bidragsdjungeln


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.