Eric Erfors

Erfors: Basil Fawlty är ute och snubblar

NORRA BANTORGET. En kylig vind blåser över oss och är väl ungefär det enda som inte är alliansens fel. Om man ska tro talarna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Dagens första ros: Stefan Löfven har tveklöst vuxit in i rollen som talare/agitator och levererar sitt budskap med pondus och pauseringar på rätt ställe.

• Dagens andra ros: Bästa talare är konferenciern, Eric Sundström, som driver hejdlöst med borgare som börjar på B. Svensk politik är ju i akut behov av humor och i Sundström finns en talangfull politisk ståuppkomiker.

Storbildsskärmen gör det lätt att följa talarna och där dyker upp en videohälsning från Jens Stoltenberg; han som ska bli stor Nato-boss.

• Dagens första ris: Stoltenberg låter hälsa att Löfven både är en ”stor politisk ledare” och ”en enastående ledare". Om inte Löfven åtminstone rodnar lite inför ett sådant Kim Il Sung-fjäskande har S ett allvarligt problem.

Nåväl, den "enastående" S-ledaren Löfven säger dock inte ett enda ord om den avgörande geopolitiska säkerheten för våra baltiska grannar: Att de i dag när Putin destabiliserar Europa - tack och lov - är Natomedlemmar. En sanning som också Stoltenberg skulle ha uppskattat.

• Dagens andra ris: Socialdemokraternas bostadspolitiska utspel är ett riktigt Pang i fantasibygget. Löfven vill plocka tre miljarder kronor från "översolida” statliga bolag, bland annat från Sveaskog. Möjligen är bolagets styrelseordförande, en viss Göran Persson, av en helt annan uppfattning. Statliga företag får alltså absolut inte gå bättre än förväntat för då rycker plötsligt en S-finansminister ut och kräver extra aktieutdelning. Vad är det för långsiktig ägarstyrning?

Helstatliga SBAB ska i alla fall förfoga över de tre miljarderna och nu blir det Pang i bygget-politik.

Dessa tre miljarder ska, enligt Löfven, bli ”en motor” för finansieringen av bostadsbyggandet. Men i sammanhanget är denna summa inte ens fjuttig elcykelmotor. Lilla SBAB:s totala utlåningssvolym, enligt senaste kvartalsrapporten, är nu på 258 miljarder kronor.


Löfven hänvisar till kapitalbrist på marknaden. Tillåt mig att småle, här är Basil Fawlty ute och snubblar. Riksbankens reporänta är på fantastiska 0,75 procent och den sänks troligen i juli. Debatten handlar ju tvärtom att bankerna kastar ut kapital till bostadssugna låntagare. Bankerna gör dessutom goda vinster, bland annat på grund av den sänkta bolagsskatten på 16 miljarder kronor. Något som skattesänkaren Stefan Löfven faktiskt står bakom. Fast sådana fakta tiger han förstås om på Första maj

Löfven hävdar att SBAB-stödet inte innebär statliga subventioner. Men staten kan inte dela ut ett ägartillskott hursomhelst till sin egen bank. Vad säger Bankföreningens vd Thomas Östros, och tidigare S-finansministerkandidat, om partiets SBAB-sponsring?


Om nu Löfven får och tar chansen att testa lustigheterna så lär EU-kommissionen stoppa förslaget med hänvisning till ett det utgör ett olagligt statsstöd som snedvrider konkurrensen. Och på tal om EU. Löfven ägnade blott 3 minuter åt EU i sitt 40 minuter långa tal, trots kommande EU-val 25 maj.

Så kommer den obligatoriska kängan mot regeringen och långtidsarbetslösheten. Jag vänder mig till min vän i publiken och viskar: "Eurostats senaste siffror visar att Sverige fortfarande har EU:s lägsta långtidsarbetslöshet".

Dessa elementära fakta har arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) fullständigt misslyckats med att kommunicera. Tala om jobbmisslyckande. Och Pang i alliansbygget.