Eric Erfors

En del går hellre på bidrag än tar ett jobb

I de politiska högtidstalen vill alla människor egentligen jobba om de bara fick chansen. Det är inte sant.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I bland lönar det sig helt enkelt inte. Som när den förväntade arbetsinkomsten efter skatt inte blir särskilt högre än summan av barnbidrag, bostadsbidrag, a-kassa eller andra transfereringar från det offentliga.

Expressens debattsida vittnar städföretagaren Rose-Marie Stedt Johansson i Norrtälje om hur omöjligt det är att rekrytera personal. Hon skulle i dag kunna anställa 4-5 personer, och fick hon bara tag på dem så skulle företaget kunna expandera ytterligare.

Stedt Johansson ger mängder av skrämmande exempel. Ett "kompetensföretag" hade samlat 30 arbetslösa för en rekryteringsträff. Inte en enda person ville låta sig jobbintervjuas av henne. Stefan Löfvens Sverige år 2016.

Lugn bara lugn, alla fackombudsmän, sitta kvar i era skinnfåtöljer: Inga "svältlöner" där inte - företaget har kollektivavtal.


Denna larmrapport från den svenska småföretagarvardagen borde få Stefan Löfven att gå i gång på högvarv och ställa ett par grundläggande frågor:

Hur är detta möjligt? Vilket ansvar har regeringen för att Sverige framstår som kravlöshetens himmelrike på jorden?

Löfven har ju under sin statsministerkarriär försökt skaka liv i arbetarrörelsens klassiska paroll: Gör din plikt, kräv din rätt. På första maj förra året talade S-ledaren om att "arbetsmoralen är en del av arbetarrörelsens själ och alla som kan jobba ska jobba."

I sitt tal i Almedalen i somras försökte Stefan Löfven lansera begreppet "utvecklingsmoral", om att vi i egenskap av individer måste ta större ansvar för våra liv. Löfvens nya moralbegrepp dansade inte ens en sommar, utan knappt ett dygn.


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson missar inte chansen att tala om "matchningsproblem". Om bara hennes politiska systemfabrik kan leverera utbildningar som motsvarar arbetsgivarnas krav så är - simsalabim- regeringens arbetslöshetsmål inom räckhåll!

Städföretagare Rose-Marie Stedt Johansson pekar dock på ett annat matchningsproblem: "Städning tycks vara under folks värdighet."

Regelverket är annars tydligt. Saknar man jobb måste man för att få socialbidrag "stå till arbetsmarknadens förfogande" och vara beredd att flytta och söka arbeten utanför sitt tidigare yrkesområde.

I teorin ställs det också skarpa krav för att få a-kassa. Vår statliga Arbetsförmedling understryker att arbetslöshetsförsäkringen inte är någon yrkesförsäkring. Arbetslösa ska söka och "ta arbeten inom yrkesområden som de klarar av." Och de ska vara beredda att flytta eller veckopendla.

Stefan Löfven har alltså stöd i befintliga regelverk för sin önskan om att alla som kan också ska jobba. Det är i tillämpningen som det brister rejält.

Hur kan Arbetsförmedlingen misslyckas så kapitalt - med sin kärnverksamhet - och inte hitta 4-5 arbetslösa till Rose-Marie Stedt Johansson och hennes städfirma?

Enligt samma myndighet fanns det i Norrtälje i mars 1 246 arbetssökande och personer i program med aktivitetsstöd. Plus 123 stycken i ungdomsinsatser.

Norrtälje är inget isolerat haveri. Larmen om arbetslinjens undergång kommer från olika håll i Sverige. Vi ska vara tacksamma för visselblåsare som Rose-Marie Stedt Johansson.


Läs också:

M måste våga driva lägre löner

Följ gärna Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.