Eric Erfors

Elallergi ska inte ge rätt till bidrag

Publicerad

Sverige är fantastiskt. Här regnar det skattemiljoner i bidrag över en diagnos som rent medicinskt inte existerar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nej, elöverkänslighet är ingen medicinsk diagnos. Det finns inget vetenskapligt stöd för något orsakssamband mellan exponering för elektromagnetiska fält och de symptom som de egendiagnostiserade "elöverkänsliga" personerna upplever.

Dessa fakta är fastslagna av Socialstyrelsen.

Efter att ha redovisat dessa fakta fylls snart min mejlkorg med arga mejl från de upplevt elöverkänsliga. Det har hänt förr. Jag är något förundrad över att just elöverkänsliga väljer att mejla i stället för att skriva ett vanligt brev.

Trots att Socialstyrelsen understryker att det saknas vetenskapliga bevis för elöverkänslighet delade samma socialstyrelse förra året ut drygt 1,7 miljoner kronor till de Elöverkänsligas riksförbund, ur bidragspotten till handikapporganisationer. Och snart är det dags för årets miljonutdelning.

 

Det är minst sagt ett stötande missbruk av skattemedel. Eftersom även bidragspottens resurser är begränsade innebär det att andra organisationer får lägre bidrag. Förbundet Blödarsjuka i Sverige, Riksförbundet för hivpositiva, Ung Cancer och Blodcancerförbundet är några av de organisationer som fick mindre pengar än Elöverkänsligas riksförbund.

Socialstyrelsen hänvisar till att riksförbundet uppfyller villkoren för statsbidrag. Det ställs nämligen inget krav på att på att medlemmarnas diagnos ska vara vetenskapligt fastslagen.

 

Det är den svenska snällismen i ett nötskal: Alla vuxna ska vara bidragsberättigade för att man går med i en lobbyorganisation. Varsågod, det är bara att starta Hypokondrikernas riksförbund, och så trillar bidragsmiljonerna snart in på kontot.

Har Socialstyrelsen gjort något för att få till en ändring av regelverket? Har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) insett att stödet till elöverkänsliga innebär ett slags offentligt erkännande om att de faktiskt har rätt?

Erkännandet kom 1995 när regeringen gav förbundet rätt till statsbidrag. Motiveringen är att funktionshinder inte ses som en egenskap hos individen utan betecknar brister i mötet mellan en person i relation till omgivningen.

Denna högst humana inställning öppnar alltså dörren för bidrag, men borde kompletteras med krav på vetenskaplighet.

Inte bara staten slösar med skattepengar. Ett antal kommuner delar ut bidrag till "elsanering” av de egendiagnostiserades bostäder. Skellefteå har erbjudit ett elsaneringsbidrag sedan 2005 och hunnit dela ut närmare en miljon kronor. Umeå kommun har sedan 2007 betalat ut 350 000 kronor, bland annat för aluminiumtapeter.

 

Ett par riksdagsledamöter ligger långt före vetenskapen och vill diagnostisera elöverkänslighet. Kristdemokraten Roland Utbult har sagt att ”I dag är dock de flesta forskare överens, elöverkänslighet existerar".

Verkligen?

Centerns vice gruppledare Ulrika Carlsson har motionerat om att elöverkänslighet är på väg att bli ett ”stort folkhälsoproblem” och att det måste erkännas som sjukdom och som grund för arbetsskada. Alla kommuner ska ha lågstrålande zoner och dela ut bidrag för elsanering, kräver Carlsson.

Naturligtvis mår många egendiagnostiserade dåligt. De ska ha adekvat vård. Att ge dem särskilda ekonomiska erkännanden är dock att göra dem en björntjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag