För ett ögonblick fick Håkan Juholt säkert många i partiet att drömma att det var möjligt att redan i nästa val få en rent socialdemokratisk regering. Foto: Suvad Mrkonjic
För ett ögonblick fick Håkan Juholt säkert många i partiet att drömma att det var möjligt att redan i nästa val få en rent socialdemokratisk regering. Foto: Suvad Mrkonjic
Eric Erfors

Drömmarnas tid

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
I Håkan Juholt har Socialdemokraterna fått en lysande talare. Han kan formulera sig, har humor och samspelar spontant med sin publik.
Varje person som är politiskt intresserad måste välkomna ett sådant tillskott till den svenska partiledarskaran.

Juholts installationstal markerade ett nytt skede i socialdemokratins närhistoria. När Mona Sahlin tillträdde 2007 hade partiet just förlorat regeringsinnehavet. Man befann sig i chock och panik. Sahlin inledde sitt installationstal med att tala om frihet, inte rättvisa eller jämlikhet, som för att visa hur bråttom det var att triangulera sig närmare alliansen, att återta förlorad mark: "Vi får inte låta högern lägga beslag på begreppet frihet!"
De interna kraven var redan formulerade för den nya partiledaren: Perssons dominanta stil skulle ersättas med rådslag, övermod skulle ge plats för ödmjukhet. Det var tid för omprövning och terapisoffa.

Håkan Juholt slängde, i sitt tal, ut terapisoffan och baxade i stället in Tage Erlanders fåtölj, en byst av Olof Palme, August Palms hatt och ett litet signerat fotografi av Göran Persson. Han blåste dammet av de röda gamla kampaffischerna och guldbroderade fanorna, och tände alla lampor i taket.
För ett ögonblick fick han säkert många i partiet att drömma att allt var möjligt: att åter, i nästa val, söka mandat för en rent socialdemokratisk regering, att "köra ungdomsarbetslösheten på porten" utan att kompromissa med ingångslöner eller arbetsrätt, att avskaffa friskolornas vinster, fast ändå inte, att ordna fram billig men samtidigt miljömässigt hållbar energi, att minska segregationen i skolan utan att ta bort det fria skolvalet.

Verkligheten är som bekant lite mindre töjbar. Men konsten att formulera tankar kärnfullt och att entusiasmera ett auditorium är å andra sidan en gåva som kan omsättas i politisk makt.
Det sades ofta om Mona Sahlin att hon "talar så att människor förstår". Det var väl snarare så att hon talade så enkelt att människor förstod. Utan att behöva tänka efter.
Mäktigare är den politiker som har förmågan att få människor att tänka efter - och tänka om. Börja tro på politikerns formulering av ett problem, börja tro på hans rankning av konkurrerande värden.
Om Håkan Juholt har den förmågan kan det politiska landskapet förändras på sätt som man inte enkelt kan förutse.

Hur den socialdemokratiska politiken i sak kommer att präglas av Håkan Juholts tillträde återstår att se.
Den första frågan är hur höger eller vänster han är.
Den andra frågan är hur pragmatisk eller idealistisk han är.
Den tredje frågan är vilket svängrum han får - eller lyckas sno åt sig - av partiet.
Men förhoppningsvis leder ombytet bakom ratten, så småningom, till en vitalisering av hela den politiska debatten.

Det vore en nåd att stilla bedja om. Moderaternas svar på allt, nu för tiden, tycks vara "jobbskatteavdrag". De behöver bli omruskade och utmanade ordentligt.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag