Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Det bullrar i Botkyrka

Några retar sig på helgmålsringningar, andra på ljudterrorn från Hemglassbilar och många är nu upprörda över att en moské i Botkyrka kommun ska börja med böneutrop.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som drömmer om den knäpptysta staden bör nog överväga att flytta. Men människor långt utanför Botkyrkas gränser känner sig störda, ja rentav kränkta enbart vid tanken på att det ska förekomma böneutrop.

Sverige är annars fullt av kommunala bullerbyråkrater som ser till att en godtagbar ljudnivå uppnås.

Friheten att störa andra med decibelhäftiga rockkonserter eller att i religionsfrihetens namn ringa i klockor dygnet runt kan inte vara absolut.

Sverige är också fullt av politiker som fattar beslut som är direkt lagstridiga.

När Ismail Okur, ordförande i Islamska kulturföreningen i Fittja, lämnade in ett så kallat medborgarförslag om att böneutrop skulle bli tillåtna från minareten upptäcktes ett synnerligen allvarligt misstag.

Botkyrkas politiker hade nämligen skrivit in i detaljplanen för moskébygget 1994 att böneutrop var förbjudna.

Men utropet i sig kan inte förbjudas utan man måste ta ställning till bullernivån, tidpunkten och frekvensen.

Sedan moskén stod klar 2007 har alltså församlingen blivit lurad och utsatt för en form av religionsförtryck från Botkyrkas politiker.

Den vackra och traditionellt turkiskt utformade moskén i Fittja har inga nära grannar. Ismail Okurs önskan är också oerhört blygsam: att inför varje fredagsbön kunna hålla ett böneutrop på 1-2 minuter.

Om detta skulle anses utgöra en tillräcklig olägenhet för att stoppa böneutropen skulle inte bara Hemglassbilarna behöva totalförbjudas.


Kristdemokraterna och SD (förstås) är uttalade motståndare. Den lokala KD-politikern Stefan Dayne hänvisar till kommunens lokala ordningsstadga som säger att propaganda inte får ske genom högtalare utan tillstånd från polisen.

Vilken oerhörd tur att vi då i Sverige har religionsfriheten fastslagen i vår grundlag, att vi har Europakonventionen för mänskliga rättigheter som skydd för en viss religionsutövning.

Islamiska kulturföreningen har alltså rätt att avkräva Kristdemokraterna i Botkyrka ett förbudsförslag som håller för en prövning i Europadomstolen.

Har du verkligen ett sådant i datorn, Stefan Dayne?


Kommunalrådet Katarina Berggren (S) är inte längre emot böneutrop (hon röstade för det gamla förbudet) men försöker kyla ner den heta potatisen genom att säga att det är viktigt att "vi tar välinformerade beslut" och att det behövs en "dialog med invånarna och civilsamhället."

Ja, jo, det är ju alltid enklare att producera några klyschor än att principiellt stå upp för religionsfriheten. Fast kommunalrådet måste väl ta hänsyn till alla de väljare som motsätter sig böneutrop.

Jag tror inte att Kristdemokraterna är så pigga på att förbjuda helgmålsringningar. Visst, böneutrop är också en trosbekännelse. Men klockringningen är lika fullt en bärare av ett kristet budskap, medan Hemglassbilens terrortrudelutt är ett kommersiellt.


Jag kan inte heller se att det finns något lagrum som hindrar ett böneutrop från moskén i Fittja redan nu på fredag.

Vad Botkyrkapolitikerna ska besluta om är därför ett icke-beslut.

Frågan lär sedan hanteras som en bullerfråga av domstolarna.

En eller annan krist - och sverigedemokrat kommer garanterat att överklaga.