Eric Erfors

De rödgrönas miljardärsstöd

Med den ena handen skriver de rödgröna ut sitt recept: Inga skattepengar till riskkapitalisterna! Med den andra delar de ut miljarder till kapitalisterna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Privata intressenter köper allt fler hyreshus från de kommunala bostadsbolagen. Och de flesta av lägenheterna med renoveringsbehov i miljonprogrammet finns i större städer och ägs av privata fastighetsägare, enligt en rapport från Trä- och möbelföretagen.

I Botkyrka styr de rödgröna och förra året sålde kommunen 1300 lägenheter i Alby till Mikael Ahlström, en av Sveriges absolut rikaste riskkapitalister. Vänsterpartiet motsatte sig dock affären. Svenska Dagbladet noterade att Ahlströms bolag, Mitt Alby AB, har betydligt högre avkastningskrav - 6,8 procent - i jämförelse med kommunala Botkyrkabyggens 3,5 procent. Upplagt för framtida hyreshöjningar?


Ahlström är grundare till riskkapitalbolaget Procuritas med säte i Guernsey. Och S-kommunalråd har uppenbarligen inga problem att göra affärer med dessa utskällda riskkapitalister.

Börsnoterade fastighetsbolag som Wallenstam är storägare av allmännyttans gamla lägenheter. Skånska fastighetsbolaget Victoria Park har köpt 1300 lägenheter i Tensta, medan den gamla redarfamiljen Olsson har gjort stora Stena-investeringar i miljonprogramshus. Sen får vi inte glömma miljardären på Bahamas, Roger Akelius. Hans olika fastighetsbolag har satt i system att köpa och rusta upp slitna 70-talsfastigheter och är med sina 43 000 lägenheter en av Sveriges största hyresvärdar.

Ändå är det synd om miljardärerna, riskkapitalisterna och börsbolagens aktieägare, tycker Löfven, Romson och Sjöstedt.


De rödgröna tävlar nämligen sinsemellan om vem som mest kan sponsra det privata kapitalet i miljonprogrammet. MP lovar att hyresgästerna ska få "klimatsmarta" lägenheter och har avsatt en miljard per år i stöd. Vänsterpartiet vill nästa år satsa 1,5 miljarder på upprustning - "inte minst i miljonprogrammen." 2016 klämmer partiet till med 3 miljarder.

V drömmer om att bara man stöttar byggbolagen med en miljard kronor så kommer antalet nybyggda lägenheter att fördubblas. Jag hör hur det applåderas på JM:s bolagsstämma. Hur var det nu Jonas Sjöstedt, skulle inte skattepengar gå till välfärden?


Fast de lokala vänsterpartisterna i Stockholm stänger - med en dos gammal planekonomi - av Sjöstedts betongblandare. Hälften av byggrätterna ska reserveras för de byggherrar som kan garantera det av politbyrån beslutade hyrestaket: En nybyggd trerummare får inte kosta mer än 7 500 kronor i månaden, enligt förste planekonom Ann-Margarethe Livh (V).

Socialdemokraterna vill också stötta byggherrarna med en miljard kronor per år. Det kan man valfläska med. Men vem begriper sig på nästa bräda i S byggpolitik? Där ska statliga SBAB bidra med 3 miljarder i kapital för nyproduktion, men lånevillkoren ska absolut inte vara "subventionerade".

Om de nu inte är subventionerade, varför skulle då branschen överge sina traditionella finansieringskällor? Känn hur det drar när Magdalena Andersson slår sina slag i luften.


Långtidsarbetslösa i Fas 3 ska - enligt Andersson - renovera i miljonprogramsområdena, och med avtalsenlig lön. Frågan är hur Byggnads reagerar på denna jobbkonkurrens från outbildad personal. Och är inte hyresgästerna i förorten värda yrkeskunnigt genomförda renoveringar?

Nåväl, först ett rejält angrepp på kapitalisterna, sedan stoppar de ner miljarder i deras kavajfickor. I denna uppsättning av de rödgrönas drömspel är det synd om de skattebetalande människorna.