Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Därför kan vi bli
blåsta på pensionen

Mycket snack om att vi borde jobba längre från Reinfeldt.

Men lite verkstad.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

PENSIONER

Så här står det i lagen om anställningsskydd:

"En arbetstagare har rätt att kvarstå i anställningen till utgången av den månad då han eller hon fyller 67 år."

Alliansen lovade i valmanifestet sommaren 2010 att höja den rätten till 69 år. Klokt. Men det är inte klokt att det måste ta sådan tid. Hur svårt är det att ändra till "69 år" i lagtexten?

Den skrivövningen ligger väl snarast på lågstadienivå.

I stället har regeringen valt att baka in vallöftet i en utredning tillsammans med tusenmiljardersfrågan om varför inte alla människor jobbar till 65. Departementsrådet Ingemar Eriksson har tid ända till april 2013 att fundera på saken.

Att Fredrik Reinfeldt tänker högt om att vi borde jobba längre är inte nytt.

Hans tal i Almedalen i somras handlade till stor del om glädjen i att medellivslängden ökar, men också om de utmaningar som följer: "Hur ska vi klara välfärden om hälften av dem som föds i dag blir över 100 år?"

Hos Socialdemokraterna närmar vi oss också lågstadienivån när partiets pensionsexpert Tomas Eneroth tycker att det är "provocerande" att Reinfeldt filosoferar om en framtid, oklart när, där ett arbetsliv kan sträcka sig till 75 år.

Om vi accepterar extrapoleringen av medellivslängden; att varannan Alice eller Lucas som föds i dag blir 100 år så ter sig inte ett arbetsliv tills man fyllt 75 år speciellt dramatiskt.

Har verkligen inte sossarna bränt sig av Håkan Juholts vårdslösa eldande i pensionsfrågorna?

Det var ingen tillfällighet att Reinfeldt körde en repris på sitt Almedalstal i DN-intervjun. I dag ska han konferera med bland andra Storbritanniens David Cameron om pensionssystemens framtidsutmaningar.

Jag har en egen pensionsspaning:

I dag kan man som tidigast plocka ut pension från 61 år. Med tanke på att medellivslängden ökar blir också utbetalningen allt lägre i förhållande till tidigare inkomst.

Därför kommer partierna bakom pensionsreformen: S, M, FP, C och KD att inom några år "höja pensionsåldern" från 61, det vill säga låta den faktiska utvecklingen av medellivslängden bestämma när vi som tidigast kan gå i pension.

Existensen av sådana planer lär förnekas före valet 2014. Under nästa mandatperiod måste det dock bli mer av både snack och verkstad.

Det finns fler pensionsfrågor där regeringen borde gå från ord till handling. När arbetslinjen är Gud, och pastor Reinfeldt predikar att vi måste jobba till kanske 75, är det obegripligt att regeringen fortfarande skattesubventionerar privat pensionssparande.

Varför skattepremiera fullt arbetsföra 55-åringar att gå i förtida pension?

Just den frågan lär statsministern inte avhandla på sin konferens Northern Future Forum.

Nej, det blir de vanliga, men viktiga, allvarsorden om hur allt färre i arbetskraften ska försörja allt fler utanför. En slutsats är att Pär Nuder hade rätt:

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem."

Då valde många att medvetet missförstå Nuders framtidsspaning.

I dag gör de likadant med Reinfeldts.

Men faktum kvarstår, utan ändringar kommer vi att arbeta en allt mindre del av våra liv och få allt lägre pension.