Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Dags att makten faktiskt fördelas

Skandalerna i Kommunal synliggör ett problem: Vissa personer samlar på sig alldeles för många uppdrag och för mycket makt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Anders Bergström lämnar inte bara jobbet som förbundskassör i Kommunal utan även ytterligare 37 uppdrag i styrelser och kommittéer, visar en genomgång av tidningen Kommunalarbetaren. Det är allt från styrelseposter i AMF Fonder och Aftonbladet - tidningen som fick honom på fall (!) - till en plats i Riksbyggens styrelse.Bergström måste ha haft en enorm arbetskapacitet, och varit en extremt receptiv person som tröskat styrelsehandlingar på en kafferast. Eller var förbundskassörsjobbet i praktiken bara en deltidstjänst på 10 procent, fast betald till 100 procent? 37 uppdrag medför följdfrågor.

I den fackliga världen tycks maktsamlandet fortfarande vara relativt utbrett, trots all den kritik som riktades mot den tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och hennes 25 olika styrelseuppdrag.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe är som sig bör ledamot i LO:s styrelse. Det borde väl räcka för att fylla almanackan? Nejdå.

Ferbe är dessutom ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse vilket i dagens usla opinionsläge lär tära extra på hans krafter. Han sitter i styrelsen för gamla Exportrådet, numera Business Sweden, och har styrelseuppdrag i fem andra bolag. Dessutom är Ferbe styrelseledamot i Riksföreningen Teknikcollege.

Går vi till bondekooperationen har tidningen ATL funnit ett gäng maktsamlare. LRF:s koncernchef och vd Anders Källström anser sig ha kapacitet att ha ytterligare 12 styrelseuppdrag, varav flera tunga ordförandeposter som i LRF Media och i Svenska Hockeyligan.

Det sistnämnda uppdraget är definitivt inte något som kan skötas med vänster hand.

Gubbväldet och maktkoncentrationen i det svenska näringslivet är en gammal följetong. Men i jämställdhetslobbyn Allbrights rapport från i höstas framgår att det bland de sex mest anlitade styrelseproffsen i alla fall finns två kvinnor. Medan Melker Schörling har hela fem stycken ordförandeuppdrag i stora börsbolag. Tala om en riktig maktsamlare.

Fortfarande finns det många riksdagsledamöter som samtidigt sitter i kommun- eller landstingsfullmäktige. Hinner de med dubbeljobbandet? Tänk om maktsamlande riksdagspolitiker avsade sig sina kommunala uppdrag? Då skulle det bli plats för nya förmågor!

Att vara partisekreterare är rimligen ett heltidsjobb. Minst. Moderaternas partisekreterare heter Tomas Tobé - och är samtidigt riksdagsledamot. Genom att inte sitta i något utskott slipper han dock det tyngsta riksdagsjobbet

Socialdemokraterna har också placerat sin partisekreterare i riksdagen. Carin Jämtin har tilldelats suppleantplatser i två utskott. SD:s partisekreterare Richard Jomshof sitter även han i riksdagen. Samma sak gäller Liberalernas Maria Arnholm.

Antingen jobbar dessa dubbelarbetande politiker hundra timmar i veckan eller så missköter de något eller båda av uppdragen. Gissa vilket som får lida mest?

Nej, partier som låter sina partisekreterare ockupera en riksdagsplats tar inte riksdagsarbetet på fullt allvar. Och så plockar de platsen från någon potentiell politisk förmåga.

För inte kan det vara så illa att S saknar en kompetent riksdagsersättare för Jämtin?