Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Dags att begränsa bidragsjobben

Arbetsförmedlingen är jultomte året om. Med våra skattemiljarder.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som besöker Arbetsförmedlingens hemsida under fliken "arbetsgivare" möts av hur myndigheten satsar på bidragsreklam. Där finns en räknesnurra med uppmaningen: "Räkna ut hur mycket du kan få i arbetsgivarstöd."

Tänka sig, vilken fantastisk service från Arbetsförmedlingen! Vi kommer dock aldrig att mötas av motsvarande erbjudande hos Skatteverket: "Så här minimerar du dina skatteinbetalningar."

I år får 174 000 personer minst halva lönen betald med skattemedel, har DN räknat ut. Det är en stor och växande grupp. För om Stefan Löfven ska nå sitt mål om att ha Europas lägsta arbetslöshet är det frestande att uppfinna nya former av lönesubventioner.


Nu finns det nystartsjobb som sysselsätter drygt 45 000 personer, varav hälften är utrikes födda. På Arbetsförmedlingens digra bidragsmeny finns även instegsjobb, lönebidrag, offentligt skyddad anställning, särskilt anställningsstöd, förstärkt anställningsstöd, trygghetsanställning och utvecklingsanställning. Sedan får vi inte glömma bort den utskällda FAS 3-verksamheten - där den som sysselsätter en långtidsarbetslös får 5000 kronor i månaden och betalar ingen lön.

Totalt omsätter bidragsjobben ungefär 20 miljarder skattekronor om året.

Självklart ska det finnas lönesubventioner för människor som annars aldrig skulle kunna ha ett jobb att gå till. Men enbart volymen på stöden antyder att här betalas miljarder ut för personer som skulle ha kunnat anställas om inte bidragsjobben hade existerat. Det saknas inte heller vittnesmål om hur oseriösa företagare sätter i system att anställa personer som kvalificerat sig för ett bidragsjobb. När bidragsperioden löpt ut för en person är det bara att plocka in någon annan med en ny bidragsperiod.


Så ersätts entreprenörsandan med en blankettanda. Den arbetsgivare som är bäst att orientera sig på Arbetsförmedlingens bidragsmeny gynnas och konkurrensen snedvrids. Den enes bidragsstöd riskerar att bli den andres företagsdöd.

Eller så avstår man från att starta kaféet när det är omöjligt att tävla med det bidragsdopade fiket på andra sidan gatan. Bidragsjobben tränger undan riktiga jobb. Nu har vi dessutom inte kunnat ta del av några detaljer om hur den rödgröna regeringens huvudnummer - traineejobben - ska konstrueras.

"I bland känns det som om staten är den största arbetsgivaren i vår bransch", säger en ombudsman på Hotell-och restaurangfacket, HRF, i Karlstad i LO:s tidning Arbetet.

Enligt HRF:s uppskattningar är minst var tionde i branschen en person med någon form av lönesubvention. I detaljhanden uppskattar Handels att var femte (!) av 260 000 anställda kan sorteras in under Arbetsförmedlingens bidrags- eller praktikmeny.


En uppgift säger att omkring 150 000 av de "enkla jobben" försvunnit sedan år 2000. Vad som är ett "enkelt jobb" är förstås en definitionsfråga. Men när vi står där i butiken och scannar våra egna varor är vi med och avskaffar jobb. Samtidigt som vi måste skattesubventionera för jobben vi har skrotat.

När ingångslönerna till och med är för höga i LO:s låglönefack kommer ständigt högre produktivitetskrav i arbetslivet - i kombination med den höga flyktinginvandringen - att få politikerna att uppfinna nya lönesubventioner. Att det inte ens finns ett tak för hur många bidragsanställda en arbetsgivare kan ha visar hur ointresserad regering och riksdag är av problemet.