Eric Erfors

Bovinnaren är
en hyresgäst

Hyresgästföreningen - av alla - avslöjar hur billigt det är att bo i hyreslägenhet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nationalekonomen Robert Östling konstaterar på bloggen Ekonomistas att hyresnivåerna i storstäderna är "enormt låga", apropå att Hyresgästföreningen driver en kampanj mot regeringens förslag om liberalare regler för andrahandsuthyrning.

Planen är att bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet ska kunna få betalt för sina kostnader, det vill säga kapitalkostnader och avgift till föreningen. Med andra ord talar vi om det inom politiken så tabubelagda M-ordet, marknadshyra.


Det brukar få socialdemokrater, som själva köpt sin villa eller bostadsrätt till fullt marknadspris, att gå upp i falsett. De nya Moderaterna ser sig som hyresgästernas bästa vän och tar bestämt avstånd från det gamla M-kravet på skrotad hyresreglering.

De nya Moderaterna ser i stället till att hyresgästerna gör miljonklipp genom att köpa loss sina lägenheter till långt under marknadspris. Vilket är en konsekvens av att en fastighet med hyreslägenheter, som köps av en nybildad bostadsrättsförening, har en prislapp som inte avspeglar det egentliga "marknadsvärdet". Marknadshyror är ju absolut förbjudna.

Den som i dag hyr ut sin bostadsrätt måste lyda en regel: hyran ska hålla sig i paritet (max plus 10 procent) med vad en motsvarande hyreslägenhet kostar. Och när Hyresgästföreningen kampanjar framgår det vilka vinnare som finns i trappuppgångarna i storstadsområdenas hyreshus.

Har du förstahandskontrakt på en etta i centrala Stockholm ligger andrahandshyran på maximalt 5 440 kronor. Med regeringens förslag, som täcker bostadsrättsinnehavarens kostnader, blir maximala summan 10 300 kronor. Det är 89 procent dyrare att bo i bostadsrätt med ett rum.

En tvåa i innerstan har nu en hyreskostnad på 6 699. Men marknadskostnaden, enligt Hyresgästföreningens beräkningar, är 15 000 kronor. Grattis igen! alla ni hyresgäster med guldkantade förstahandskontrakt: det är hela 124 procent dyrare att bo i bostadsrätt.


Nog är det här en fantastiskt underhållande och informativ kampanj! Hyresgästföreningen ville så gärna skrämma med hur dyrt det riskerar att bli på andrahandsmarknaden, men råkar - hoppsan - avslöja hur extremt låga boendekostnader hyresgäster har i jämförelse med bostadsrättsköpare.

När det från den 1 februari blir möjligt för bostadsrättsinnehavare att garanterat kunna täcka sina kostnader vid uthyrning kommer självklart antalet lägenheter på andrahandsmarknaden att öka. Precis som antalet lediga lägenheter för sommaruthyrning skulle minska kraftigt om dagens regler för andrahandsuthyrning också infördes där. Av någon anledning är det tabubelagda M-ordet helt okej när vi hyr bostad på semestern.

Stockholm är en Europas snabbaste växande städer. Varje dag anländer två busslaster med nya stockholmare, lyder en populär illustration. Och bostadsbristen är akut. Marknadshyror utgör ingen mirakelkur, men de har sin givna plats i ett bostadskrispaket.


Fast bostadspolitik är ingen prioriterad fråga bland de 349 på Helgeandsholmen. Kan det möjligen bero på att riksdagsledamöterna erbjuds gratis och centralt belägna bostäder av riksdagen? Då kan man också lättare förtränga det där förfärliga M-ordet: "Ursäkta, svårt att få bostad? Det fixar väl ändå arbetsgivaren?"