Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Borg på tomgång

En guide till några aktuella begrepp i den ekonomiska debatten:

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Vårbudget". Egentligen ett grovt vilseledande uttryck, för i regel innehåller vårpropositionen inga större budgetförslag. I den så kallade vårändringsbudgeten tillkommer blott 3,4 miljarder kronor och rena felräkningspengar i sammanhanget. Och det beror mest på att sjukförsäkringen under 2011 just har kostat mer än vad man hade räknat med.

"Jobbskatteavdrag". Om det femte jobbskatteavdraget talar Anders Borg numera inte mycket, till och med sänkt bolagsskatt antyds vara viktigare.

Ändå lanseras jobbskatteavdragen som en succé i vårpropositionen. Finansdepartementets egen utvärdering talar om 120 000 fler årsarbetskrafter och "betydande positiva effekter" med lägre jämviktsarbetslöshet.

Fast Borg vågar inte lägga något konkret förslag inför risken att riksdagsmajoriteten sänker denna skattesänkning.

"Säkerhetsmarginaler". Finansministerns absoluta favorit. Brukar också användas parallellt med "skyddsvallar". I praktisk tillämpning handlar det om en procyklisk finanspolitik: Borg sparar i dåliga tider för att ha pengar att blåsa på med i goda tider.

"Vikarierande skuggfinansminister". Politisk innovation av Socialdemokraterna. Hitta först en finansministerkandidat utanför riksdagen och låt sedan en anonym riksdagsledamot vikariera för henne i riksdagsdebatterna. Vikarien måste kunna läsa och följa manus i talarstolen.

"Överskottsmål". De offentliga finanserna ska gå med 1 procent i överskott under en konjunkturscykel. Vilseledande i sin exakthet då Anders Borg bestämmer när cykeln startar och slutar.

"Nedåtrisker". Finansmarknadsjargong för att det kan gå åt skogen i världsekonomin. Borg tror både på nedåtrisker och en ljusnande framtid. Hans bedömning om hela 3,3 procent i BNP-tillväxt nästa år är ju onekligen goda nyheter.

"Budgeteringsmarginal". Detta är budgetkontot med hela 55 miljarder kronor för oförutsedda utgifter! Så tro inte att det saknas pengar i statsbudgeten bara för att Borg flaggar för ett underskott på 11 miljarder.

"Reformutrymme". En högst subjektiv bedömning av Anders Borg om hur mycket vi ska få tillbaka på skatten. Valåret 2014 blir dock bedömningen betydligt generösare.

"Arbetslinje". Något finansdepartmentets heroiska tjänstemän tvingas följa och på övertid producera floskler som: "ett gott näringslivsklimat i hela landet är viktigt för sysselsättningen."

"Spanien". På väg att ersätta Grekland som ett exempel av Borg på hur det kan gå utan "skyddsvallar" i budgeten.

"Tomgång". En känsla som infinner sig när finansministern drar sina vädermetaforer.

"Reporäntan". Riksbankens styrränta och en konjunkturängel som finansministern hoppas på. Regeringen bedömer att räntan sänks till 1 procent i sommar och att den ligger kvar på den nivån under ett år.

"Skuggbudgetar". Oppositionens budgetalternativ som kommer om två veckor. Dessa dokument älskas av Anders Borg då han kan gå i opposition mot oppositionen över att de inte kunnat enas om en politik mot den stigande arbetslösheten. Fast det har ju inte de fyra ansvariga regeringspartierna heller.

"Minoritetsregering". En regering som saknar egen majoritet i riksdagen och varken förmår eller vågar att bedriva den betydligt aktivare jobbpolitik läget faktiskt kräver.