Eric Erfors

Åsa Romson (MP) borde åka till Indien

Publicerad

NEW DELHI. Host, host. Jag befinner mig i världens värsta utsläppsstad. Varje dag tillkommer 12 000 fler bilar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När Delhi tog över förstaplatsen från Peking väckte det en viss irritation. Indien har ett lillebrorsförhållande till Kina och strävar efter att göra om grannens fantastiska tillväxtresa. Förstaplatsen för Delhi blev en mörk oljefläck på den indiska självbilden, men som snabbt glömdes bort.

Och de försök som genomförs för att minska klimatgaser och andra utsläpp är en droppe i Indiska Oceanen.

I Agra, fyra timmars bilresa från Delhi, ligger nationalklenoden Taj Mahal. Ja, åtminstone den måste ju – självfallet - skyddas från alla missfärgningar och skiten från luften! Besökarna får därför åka batteridrivet den sista biten fram till palatset.

Indien är extremt fossilberoende. Några fakta: 2012 var ett för indiska förhållanden uselt år; BNP steg ”bara” med 4 procent - den lägsta siffran på ett decennium.

Trots detta ökade koldioxidutsläppen med 6,8 procent i förhållande till året före och Indien placerade sig på en fjärdeplats i den globala utsläppsligan, enligt en nederländsk studie.

Tatabilarna är inte klassens värsting. 70 procent av elproduktionen kommer från kolkraftverk, som inte heller har den modernaste reningstekniken. Indien har världens tredje största reserver av kol, men är ändå en stor kolimportör.

I dag har nationen ett elunderskott på 15 procent, samtidigt som politikerna talar sig varma för en ”inkluderande tillväxt” på 8 procent via industrisektorn. Detta kräver enormt mycket mer ny elproduktion och kolkraftverken kommer fortsätta att växa som giftsvampar på jorden.

Den svenska elproduktionen är nästintill koldioxidfri. Ändå låter det i svensk debatt som om lilla Sverige skulle kunna rädda världen med några nya ”ambitiösare” klimatmål. Välkommen till Indien, Åsa Romson.

Självklart ska vi få ner utsläppen i vår transportsektor. Men det finns något introvert och självspäkande i svensk klimatdebatt där varje klimatsatsning utomlands - som i Indien - beskrivs som att ”Sverige smiter från sitt ansvar".

Miljöpartister och andra smiter då från ansvaret för samhällsekonomisk kostnadseffektivitet. Svenska Energimyndighetens projekt här i Indien - att omvandla biogas till fordonsgas - ger extremt mycket mer för pengarna.

Indien går snart till val - 7 april inleds röstningen till parlamentet, Lok Sabha. En miljösorterande normalsvensk skulle möjligen tro att koldioxidfrågan är solhet i valrörelsen.

Icke.

”Miljö- och klimatfrågan finns inte på bordet. Den finns inte ens i rummet, konstaterar Manjett Kripalani vid tankesmedjan Gateway House i Mumbai. I den staden är tillväxten hela 17 procent och trafiksituationen en fullständig mardröm. Host. Host.

Indien förblir sedan en gigantisk bromskloss i de globala klimatförhandlingarna med den ständiga hänvisningen till sina låga utsläpp per capita. Vilket inte förtar landets ansvar som världens i dag fjärde - och inom några år andra - största klimatskurk.

Och det är ett politiskt val ansvariga politiker medvetet gör. Tillväxt går att förena med koldioxidfri och storskalig elproduktion. Men i stället för jättelika satsningar på kärnkraft är det kol som gäller.

Jag är i grunden framtidsoptimist. Fast det är skrämmande lätt att förvandlas till undergångsprofet när man hostar sig fram mellan mötena i New Delhi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag