Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Är statsråd smartare än femteklassare?

Margot Wallström: Gymnasieexamen.
Foto: Axel Öberg
Stefan Löfven: Tre terminer på socialhögskolan.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Politiker pratar gärna om hur viktigt det är att utbilda sig för att få ett jobb. Det stämmer. Men själva har de inte så många universitetspoäng på sina cv:n.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Storbritanniens Europaminister David Lidington har varit på föreläsningsturné i Stockholm. Han kan ge övertygande historiska argument om varför Europa behöver EU; om varför det Förenade kungariket måste förbli EU-medlem. Lidington har en doktorsexamen i historia från Cambridge.

Sveriges Europaminister Margot Wallström har en examen från Nordanå gymnasium i Skellefteå.

Storbritanniens utbildningsminister Nicky Morgan har pluggat i Oxford och har en bakgrund som affärsadvokat. Sveriges forskningsminister Helen Hellmark Knutsson (S) skriver på regeringens hemsida att "kunskap är grunden för en positiv samhällsutveckling och vårt främsta internationella konkurrensmedel."

Kloka ord. Själv har Hellmark Knutsson studerat tre terminer vid Stockholms universitet.

Nej, högre utbildning är naturligtvis ingen garanti för att man blir ett kompetent och omdömesgillt statsråd. Regeringens mest välutbildade minister är nämligen Åsa Romson som har disputerat i miljörätt.

Vi får gå långt tillbaka i historien för att hitta andra partiledare med doktorsexamen - centerledaren Gunnar Hedlund var också juris doktor. Folkpartiledaren Bertil Ohlin var ekonomiprofessor och tilldelades 1977 ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

I samband med Panamaavslöjandet om Islands statsminister fick Stefan Löfven frågan om han har haft några kopplingar till skalbolag: "Nej, jag har inte sådana kopplingar alls. Jag är svetsare." sa statsministern i Katrineholms-Kuriren.

Visst. Att svetsa igen några av Miljöpartiets statsrådsrum skulle dessa dagar onekligen förenkla regeringsarbetet. Löfven gick också ett och ett halvt år på socialhögskolan i Umeå.

Jag avstår här från att recensera enskilda ministrars arbetsinsatser. Men min sammantagna bedömning är att en gedigen utbildning - och praktisk erfarenhet från det politikområde man ansvarar för - inte kan vara en nackdel.

Vad ville Reinfeldt säga när han utsåg vapenvägraren Sten Tolgfors - och försvarspolitiska novisen - till försvarsminister? Jo, att försvaret var en besparingsfråga för Anders Borg.

Även Peter Hultqvist gjorde vapenfri tjänst, men är en erfaren försvarspolitiker. Han har aldrig behövt svettas över några CSN-räkningar då han på sitt cv har enbart en gymnasieexamen.

I Justin Trudeaus regering vimlar det av akademiker. I Kanada är sjukvårdsministern läkare, justitieministern är åklagare och vetenskapsministern är professor. Näringsministern har en bakgrund som universitetslärare och har jobbat för Nike och Ford.

Försvarsminister Harjit Sajan är före detta officer, dekorerad krigsveteran som har tjänstgjort i Bosnien och gjort tre vändor i Afghanistan. Ingen tomhylsa där alltså.

I Sverige har regeringen höjt inkomstskatten för forskare och professorer. Vi har världens högsta marginalskatt. 40 000 fler svenskar måste nu betala statlig skatt när brytpunkten fryses.

Kunskap var alltså "grunden för en positiv samhällsutveckling". Men humankapitalet måste alltså sönderbeskattas. Förutom MP:s cykelreparatörer som nu ska bli fler med sänkt moms.

Nam et ipsa scienta potestas est. Kunskap är makt.


Läs också: Eric Erfors: Grattis, Stefan Löfven, vi är allra sämst!


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.