Eric Erfors

Är det här tacken för allt, Palestina?

Publicerad

Otack är Sveriges lön. Först erkänner vi Palestina och höjer biståndet, därefter ställer sig landet på Saudiarabiens sida.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Margot Wallström var alltså hedersgästen i Kairo som inte fick tacka för maten. Dessutom fördömde ett enigt Arabförbund i en resolution hennes skarpa kritik mot piskandet av bloggaren Raif Badawi.

I resolutionen - som också Palestina står bakom - framhåller utrikesministrarna att Saudiarabiens konstitution vilar på sharia och att "sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människors liv, ägodelar, ära och värdighet."

Javisst! I denna medmänskliga lagstiftnings namn tar sig Saudiarabien rätten att piska bloggare och halshugga människor offentligt. Palestinas utrikesminister skrev också under på att Wallströms uttalanden var "ansvarslösa och oacceptabla".

Arabförbundet framstår därmed som en världens mest inkompetenta organisationer. Det kan ju vara en fördel om man gör en liten och mycket enkel bakgrundskoll på vad hedersgästen tidigare har sagt innan man skickar sin inbjudan.

 

Palestina tycker således att Wallström ska hålla käften och låta förtryckarstaten Saudiarabien fortsätta att tortera och fängsla sina oppositionella. Mohammad Al Bajadi är en av grundarna av den saudiska människorättsorganisationen Acpra och dömdes nyligen till fem års fängelse. Enligt Amnesty har regimen systematiskt fängslat Acpras grundare en efter en.

Men om sådana petitesser ska Sveriges utrikesminister inte heller bry sig om, tycker Palestinas utrikesminister. Ansvarslösa Wallström måste absolut lära sig att förstå sharialagstiftningens välsignelse.

Sverige bryr sig dock väldigt mycket om Palestina.

 

Vi har under åren pumpat in åtskilliga biståndsmiljarder och har som första EU-land erkänt den palestinska staten. När president Mahmoud Abbas var på Sverige-besök för en månad sedan fick han en fin gåva av den svenska regeringen. Biståndet ökar med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor under de kommande fem åren.

Ett problem är att korruptionen är utbredd och en betydande del av de utländska biståndsmiljarderna försvinner på vägen. Wallström lovar dock att "ställa tydliga krav" på att Palestina bekämpar korruptionen. Hur framgångsrik har Abbas och den Palestinska myndigheten varit på den punkten?

Sedan är det ett välkänt faktum att den biståndsberoende Palestinska myndigheten betalar ut löner till fängslade och frisläppta palestinska terrorister. Ju allvarligare terrorbrottet är desto högre ersättning. Den som döms till 20 år i fängelse för terrorbrott mot civila israeler får motsvarande 16 000 kronor i månaden.

 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om förekomsten av tortyr, hur fredliga demonstrationer i Ramallah upplöses av säkerhetsstyrkor. Vad gäller den feministiska utrikespolitiken så höjs biståndet till en stat där giftermål och beslut om skilsmässa har delegerats till religiösa domstolar. Dessa domstolar kräver ett intyg från en manlig släkting för att kvinnor ska kunna gifta sig.

Nåväl, de mänskliga rättigheternas riddare på jorden betalar ut miljardbelopp i bistånd till ett Palestina som självt ägnar sig åt olika former av övergrepp. Och när Margot Wallström talar klarspråk om den saudiska medeltida tortyren läxas hon upp av Palestinas utrikesminister.

Efter förnedringen i Kairo finns det skäl för regeringen att omvärdera den biståndshöjningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag