Eric Erfors

Är det här tacken för allt, Palestina?

Otack är Sveriges lön. Först erkänner vi Palestina och höjer biståndet, därefter ställer sig landet på Saudiarabiens sida.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Margot Wallström var alltså hedersgästen i Kairo som inte fick tacka för maten. Dessutom fördömde ett enigt Arabförbund i en resolution hennes skarpa kritik mot piskandet av bloggaren Raif Badawi.

I resolutionen - som också Palestina står bakom - framhåller utrikesministrarna att Saudiarabiens konstitution vilar på sharia och att "sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människors liv, ägodelar, ära och värdighet."

Javisst! I denna medmänskliga lagstiftnings namn tar sig Saudiarabien rätten att piska bloggare och halshugga människor offentligt. Palestinas utrikesminister skrev också under på att Wallströms uttalanden var "ansvarslösa och oacceptabla".

Arabförbundet framstår därmed som en världens mest inkompetenta organisationer. Det kan ju vara en fördel om man gör en liten och mycket enkel bakgrundskoll på vad hedersgästen tidigare har sagt innan man skickar sin inbjudan.


Palestina tycker således att Wallström ska hålla käften och låta förtryckarstaten Saudiarabien fortsätta att tortera och fängsla sina oppositionella. Mohammad Al Bajadi är en av grundarna av den saudiska människorättsorganisationen Acpra och dömdes nyligen till fem års fängelse. Enligt Amnesty har regimen systematiskt fängslat Acpras grundare en efter en.

Men om sådana petitesser ska Sveriges utrikesminister inte heller bry sig om, tycker Palestinas utrikesminister. Ansvarslösa Wallström måste absolut lära sig att förstå sharialagstiftningens välsignelse.

Sverige bryr sig dock väldigt mycket om Palestina.


Vi har under åren pumpat in åtskilliga biståndsmiljarder och har som första EU-land erkänt den palestinska staten. När president Mahmoud Abbas var på Sverige-besök för en månad sedan fick han en fin gåva av den svenska regeringen. Biståndet ökar med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor under de kommande fem åren.

Ett problem är att korruptionen är utbredd och en betydande del av de utländska biståndsmiljarderna försvinner på vägen. Wallström lovar dock att "ställa tydliga krav" på att Palestina bekämpar korruptionen. Hur framgångsrik har Abbas och den Palestinska myndigheten varit på den punkten?

Sedan är det ett välkänt faktum att den biståndsberoende Palestinska myndigheten betalar ut löner till fängslade och frisläppta palestinska terrorister. Ju allvarligare terrorbrottet är desto högre ersättning. Den som döms till 20 år i fängelse för terrorbrott mot civila israeler får motsvarande 16 000 kronor i månaden.


Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om förekomsten av tortyr, hur fredliga demonstrationer i Ramallah upplöses av säkerhetsstyrkor. Vad gäller den feministiska utrikespolitiken så höjs biståndet till en stat där giftermål och beslut om skilsmässa har delegerats till religiösa domstolar. Dessa domstolar kräver ett intyg från en manlig släkting för att kvinnor ska kunna gifta sig.

Nåväl, de mänskliga rättigheternas riddare på jorden betalar ut miljardbelopp i bistånd till ett Palestina som självt ägnar sig åt olika former av övergrepp. Och när Margot Wallström talar klarspråk om den saudiska medeltida tortyren läxas hon upp av Palestinas utrikesminister.

Efter förnedringen i Kairo finns det skäl för regeringen att omvärdera den biståndshöjningen.